Vincent Mentzel foto's
Boek

Vincent Mentzel foto's ([2021])/ tekstredactie Marieke de Jong en Mara Kunstman

Overzicht van het werk van Vincent Mentzel (1945), een van Nederlands belangrijkste fotojournalisten, met veel foto's uit politiek Den Haag.

Aanwezigheid

Recensie

Overzicht in pocketformaat van het werk van Vincent Mentzel (1945), een van Nederlands belangrijkste fotojournalisten. De uitgave doorloopt thematisch diens zestigjarige carrière, waarvan veertig jaar NRC Handelsblad. Elementen als macht, democratie en vrijheid vormen de rode draad. Veel foto's uit politiek Den Haag, waar de fotograaf vertrouwd was en politici graag in hun menselijkheid 'betrapte'. Tevens foto's uit o.m. China, Vietnam, Iran, Suriname. Met een aantal portretfoto's van wereldleiders. Foto's in contrastrijk zwart-wit met opvallende donkere achtergronden, aflopend en soms over twee pagina's afgedrukt. Door de stugge 'rug' van het boek laten enkele foto's zich lastig bekijken. Met een inleiding van schrijver Arnon Grunberg over de betekenis van beeld en herinneringen aan de fotograaf. Tevens teksten over foto's van een museumdirecteur, een fotoredacteur en een conservator, die de hoofdpersoon uitgebreid interviewt. Achterin gedetailleerde notificaties over de foto's. De publicatie valt samen met exposities in Hilversum en het Rijksmuseum, tevens collectiebeheerder. Eerder verscheen een monografie in groter formaat. Fraai boekwerkje van een betekenisvolle fotojournalist.

Specificaties

Nederlands | 9789462086876 | 229 pagina's

Titel Vincent Mentzel foto's
Uniforme titel Foto's
Auteur Vincent Mentzel
Secundaire auteur Marieke de Jong
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Rijksmuseum, [2021] - Rotterdam : Nederlands Fotomuseum - Hilversum : Museum Hilversum
Overige gegevens 229 pagina's - foto's - 18 cm
Annotatie Uitgave ter gelegenheid van de tentoonstellingen 'Vincent Mentzel. Fotograaf van de macht', in Museum Hilversum, 30 oktober 2021 - 2 januari 2022 en 'Vincent Mentzel' in het Rijksmuseum, Amsterdam, 28 januari - 6 juni 2022
ISBN 9789462086876
PPN 435080288
Rubriekscode 761.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Mentzel, Vincent; Tentoonstellingscatalogi
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Mentzel