Winterbaai
Boek

Winterbaai ([2021])/ Mats Wahl, vertaling [uit het Zweeds] Griet van Raemdonck

John-John (ik-persoon) woont met zijn moeder, zus en gewelddadige stiefvader in een achterstandswijk met veel criminaliteit. Hij vindt afleiding in zijn toneelopleiding. Op een zomerse dag redt hij een meisje van de verdrinkingsdood. Hij wordt verliefd op haar zus Elizabeth. Zij zit bij hem op school maar komt uit een heel ander milieu. Vanaf ca. 15 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

John-John (ik-persoon) woont met zijn zus, moeder en stiefvader. Op een zomerse dag redt hij een meisje uit het meer en wordt hij verliefd op haar zus: Elizabeth, die hij kent van de acteeropleiding die ze samen volgen. John-Johns stiefvader mishandelt zijn moeder en zus, dus bedreigt hij zijn stiefvader met een gevonden pistool. John-John helpt hem later echter met informatie om in te breken bij de ouders van Elizabeth, wanneer hij in een benarde situatie terechtkomt. Dit leidt tot een breuk met Elizabeth en zijn vriend Sluggo, maar uiteindelijk volgt toch een goed einde. Dit verhaal voor jongeren verscheen oorspronkelijk in 1998; een coming-of-age verhaal over een jongen die ethisch gezien een hoop fout doet. De zinnen zijn kort en simpel en het verhaal bestaat vooral uit dialogen en acties, waardoor je de hoofdpersoon niet echt leert doorgronden. Onderwerpen als klassenverschillen, racisme, seksueel misbruik en jeugdcriminaliteit zijn in het verhaal verwerkt, soms op een ouderwetse manier met woorden als 'roetmop'. In 2021 verfilmd, op Netflix te zien onder de oorspronkelijke Zweedse titel 'Vinterviken'. De film, opgenomen in zomers Zweden, richt zich op een iets jonger publiek (Kijkwijzer 12+). Vanaf ca. 15 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789002274671 | 307 pagina's

Titel Winterbaai
Auteur Mats Wahl
Secundaire auteur Griet Van Raemdonck
Type materiaal Boek
Editie Herziene editie;
Uitgave Antwerpen : Davidsfonds Infodok, [2021]
Overige gegevens 307 pagina's - 22 cm
Annotatie Op omslag: Een Netflix-film - Oorspronkelijke Nederlandse uitgave: Leuven : Davidsfonds/Infodok, 1998 - Vertaling van: Vinterviken. - Stockholm : BonnierCarlsen, (c)2021. - Oorspronkelijk uitgave: (c)1993
ISBN 9789002274671
PPN 434951331
Genre sociale roman - romantische verhalen
Thematrefwoord Klassenverschillen ; Verliefdheid ; Jeugdcriminaliteit ; Toneelspelen ; Mishandeling
Taal Nederlands