Turner
Boek

Turner ([2015])/ hoofdredactie Mia Goes, Antoine Ullmann en Christian Nobial, aan dit nummer werkten mee: Andrine Andrews, Benjamin Bachelier, Céline Delavaux, Margje van Hooijdonk, Marielle Mijs, Laurence du Vignaux, Catherine Gimonnet, Max Manz, Quirine van der Meer Mohr, Olivier Morel, Gabrielle van Rijn, Éloi Rousseau, Marion Tigréat

De Engelse schilder William Turner (1775-1851) is bekend door zijn realistische Britse landschappen. Zijn latere werken vertonen echter steeds meer abstractie en kleurexplosies. Kunsttijdschrift met artikelen, doe-opdrachten en veel kleurenillustraties. Vanaf ca. 10 t/m 13 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Joseph Mallord William Turner brengt, vooral in zijn latere schilderijen, een sublieme synthese tot stand tussen de waargenomen werkelijkheid en de gevoelens die deze werkelijkheid bij hem opwekt. Dit zet hij om in doeken met uitbarstingen van kleur, dicht tegen abstractie aan. En dat in de eerste helft van de negentiende eeuw! Deze aflevering van het kunsttijdschrift Dada (volgens de ondertitel 'van 6 tot 106 jaar': op het eerste getal valt wel wat af te dingen) staat helemaal in het teken van Turners werk, zijn invloeden, zijn reizen, zijn eigenzinnigheid. Prachtige afbeeldingen ondersteunen de tekst, er zijn wat losse weetjes en kinderen krijgen mogelijkheden aangereikt tot zelfwerkzaamheid. Tot slot o.a. tips om verder te lezen, internetlinks, verwijzing naar enige musea en een quiz. Jammer dat redactionele zorgvuldigheid lijkt te ontbreken: er zijn nogal wat storende (ver)taalfouten. Maar als inleiding voor jongeren op Turner voldoet dit tijdschrift wel. Ook bruikbaar als bron van inspiratie voor docenten in het basis- en voortgezet onderwijs en voor bv. pabo's en kunstinstellingen. Onder begeleiding vanaf ca. 10 jaar, zelfstandig gebruik vanaf ca. 13 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789059306325 | 50 pagina's

Titel Turner
Secundaire auteur Mia Goes ; Antoine Ullmann ; Christian Nobial ; Andrine Andrews
Type materiaal Boek
Uitgave Eindhoven : Plint, [2015]
Overige gegevens 50 pagina's - gekleurde illustraties - 24 cm
Annotatie Omslagtitel
ISBN 9789059306325
PPN 395065097
Rubriekscode Groot-Brittannië 737.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Turner, William
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Turner

Relaties/Serie

Dada
Boek

Dada kunsttijdschrift voor kinderen van 6 tot 106 (1994-...)

vol. no 86
Niet uitleenbaar