Leben verboten!
Boek

Leben verboten! ein Roman ([2021])/ Maria Lazar, mit einem Nachtwort herausgegeben von Johann Sonnleitner

Als een Berlijnse bankier in 1931 kort voor zijn bankroet voor dood wordt aangezien, duikt hij onder en komt onder controle van een nationaalsocialistische kring.

Aanwezigheid

Recensie

De veel geprezen en herontdekte anti-nazistische exilroman uit 1934 van de joods-Oostenrijkse schrijfster, journaliste en vertaalster (1895-1948). De Berlijnse bankier Ernst von Ufermann staat in 1931 kort voor zijn bankroet. Als hij, na beroofd te zijn, het vliegtuig naar een kredietbespreking mist en dat neerstort, denkt iedereen dat hij dood is. Hij neemt de gelegenheid te baat om vrijaf te nemen van zijn druk(kend) bestaan. Zijn vrouw, die al langer een verhouding heeft met zijn zakenpartner, int de hoge levensverzekering. Door toeval wordt hij onder een nieuwe naam voor een nationaalsocialistische kring als koerier naar Wenen gestuurd en komt onder controle van een viertal knapen van de Weense cel. Zal hij worden ontdekt en keert hij ooit nog terug? Voor het eerst in zijn leven wordt hij zich bewust van de zelfkant van het leven, de broeiende maatschappelijke onrust en het virulente antisemitisme. De roman heeft vaart, snelle scène- en perspectiefwisselingen en realistische dialogen à la Hans Fallada. Voor de liefhebber van de romans van Gabriele Tergit en Irmgard Keun. Het boek werd een succes in Oostenrijk en Duitsland. Met een zeer uitgebreid nawoord van de Oostenrijkse uitgever en notenapparaat. Mooie uitgave met leeslint.

Specificaties

Duits | 9783903244108 | 383 pagina's

Titel Leben verboten! : ein Roman
Auteur Maria Lazar
Secundaire auteur Johann Sonnleitner
Type materiaal Boek
Editie 3., durchgesehene Auflage (7.-10. Tausend);
Uitgave Wien : das vergessene buch, [2021]
Overige gegevens 383 pagina's - 20 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Eerder in verkorte vorm verschenen in het Engels: No right to live. - Londen : Wishart & Co, 1934
ISBN 9783903244108
PPN 435057979
Genre historische roman
Thematrefwoord Bondsrepubliek Duitsland; 1931 ; Nationaalsocialisme ; Antisemitisme
Taal Duits