Wat gebeurde er in de twintigste eeuw?
Boek

Wat gebeurde er in de twintigste eeuw? ([2018])/ Peter Sloterdijk, vertaling [uit het Duits] Mark Wildschut

Essays van de Duitse denker over ontwikkelingen in de twintigste eeuw - het antropoceen -, waarbij onder meer ecologie, globalisering, geschiedenis en mythologie aan de orde komen.

Recensie

In Nederland heeft de eigenzinnige Duitse filosoof Sloterdijk een trouwe schare fans. Terwijl hij wordt gezien als een publieksfilosoof, zijn zijn essays en boeken verre van toegankelijk. 'Wat gebeurde er in de twintigste eeuw?' bevat een aantal essays van Sloterdijk (voortreffelijk vertaald door Mark Wildschut). Sloterdijk gaat in op het antropoceen, techniek, ecologie, globalisering en de geschiedenis van de twintigste eeuw (een eeuw die ontwikkelingen bevat waarvan Sloterdijk de wortels naar de veertiende eeuw terug traceert). Sommige essays zijn gemakkelijker te volgen dan andere. Mythologische motieven spelen een belangrijke rol in Sloterdijks denken. Kenmerkend volgens Sloterdijk is dat de mens steeds vooruit wil, iets nieuws wil en daarbij de geschiedenis telkens negeert. Optimistisch is zijn toekomstvisie niet echt te noemen, hij voorziet in de komende decennia flinke geweldsexcessen. Complexe teksten met prachtige metaforen, geschreven met een geweldige eruditie en belezenheid, maar de schrijfstijl is ook esoterisch, vaag, cirkelend, zoekend, zonder helder centraal punt. Sloterdijks trouwe Nederlandse fans zullen ongetwijfeld van dit boek smullen; voor een breder publiek blijven het toch tamelijk ontoegankelijke teksten.

Specificaties

Nederlands | 9789058755544 | 235 pagina's

Titel Wat gebeurde er in de twintigste eeuw?
Auteur Peter Sloterdijk
Secundaire auteur Mark Wildschut
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Boom, [2018]
Overige gegevens 235 pagina's - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van een keuze uit: Was geschah im 20. Jahrhundert?. - Berlin : Suhrkamp Verlag, (c)2016
ISBN 9789058755544
PPN 413270068
Rubriekscode 157.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen 20e eeuw; Cultuurfilosofie; Opstellen
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Cultuurfilosofie