War horse [Nederlands]
Boek

War horse [Nederlands] ([2021])/ Michael Morpurgo, illustraties van Tom Clohosy Cole ; vertaald uit het Engels door Manon Smits

Albert en zijn paard Joey zijn onafscheidelijk. Als de vader van Albert het paard aan het leger verkoopt, gaat Albert hem zoeken. Intussen werkt Joey op het slagveld in Frankrijk. Met veel kleurenillustraties. Vanaf ca. 8 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Van dit boek, oorspronkelijk uit 1982, bestonden al een verfilming en een toneelbewerking, en nu heeft de auteur het bewerkt tot een rijk geïllustreerd kinderboek. Albert verliest zijn paard Zoey als dat aan het leger wordt verkocht tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zo snel mogelijk neemt Albert zelf ook dienst om hem terug te vinden. Zoey krijgt verschillende eigenaren en ervaart ontberingen en vriendschap in de oorlog. Uiteindelijk zien de twee vrienden elkaar terug op het slagveld. De zwaarste passages zijn uit deze versie voor jongere kinderen verdwenen. Wat overblijft is een ontroerend maar wel erg vriendelijk oorlogsverhaal. De sfeerbepalende illustraties geven de indruk van een animatiefilm. Opvallend is het spel met licht en donker; grijsblauw met veel schaduwen en lichtende elementen in geel en oranje. Meerdere kleine scènes op een pagina worden afgewisseld met grote taferelen. De figuren hebben kinderlijke gezichten. Het is een bevreemdend beeld dat de loopgraven en het beruchte niemandsland ontdaan zijn van lijken en er geen bloed vloeit in deze oorlog. Vanaf ca. 8 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789464290349

Titel War horse [Nederlands]
Auteur Michael Morpurgo
Secundaire auteur Tom Clohosy Cole ; Manon Smits
Type materiaal Boek
Uitgave Mechelen : Baeckens, [2021]
Overige gegevens 42 ongenummerde pagina's - gekleurde illustraties - 29 cm
Annotatie Vertaling van: War horse. - London : Egmont Books UK Ltd, (c)2020
ISBN 9789464290349
PPN 43495117X
Genre oorlogsroman
Thematrefwoord Wereldoorlog I ; paarden ; Vriendschap
Taal Nederlands