De politiek van het kleinste kwaad
Boek

De politiek van het kleinste kwaad een geschiedenis van de Joodse Raad voor Amsterdam, 1941-1943 ([2022])/ Bart van der Boom

Prijswinnend historicus Bart van der Boom reconstrueert het perspectief van de Joodse Raad, in een poging te begrijpen hoe goede bedoelingen de weg naar de ondergang hebben geplaveid. De Nederlandse Joden werden tijdens de Duitse bezetting geisoleerd van de rest van de maatschappij, in een getto zonder muren. Dat getto werd bestuurd door de Joodse Raad, die consequent pleitte voor gehoorzaamheid aan Duitse bevelen, ook toen in juli 1942 de deportaties begonnen. De Joden die voor de Joodse Raad werkten werden vrijgesteld van deportatie, totdat in de zomer van 1943 ook zij werden afgevoerd. Het beleid van de Joodse Raad pakte dus desastreus uit, en na de oorlog had niemand er nog een goed woord voor over. 'Joodse Raad' staat tegenwoordig voor het ergste soort verraad - verraad van de 'eigen' mensen, in een laffe poging zelf buiten schot te blijven. Dat oordeel is begrijpelijk, maar niet verhelderend. Tijdens de oorlog konden velen het beleid van de Joodse Raad billijken als de enige mogelijkheid om te redden wat er te redden viel. Vooraanstaande Joodse bestuurders verleenden er hun medewerking aan, ook toen daar nog geen enkel voordeel aan verbonden was. Blijkbaar zagen zij iets wat wij niet zien en andersom [Bron: website uitgever]Historische reconstructie van het perspectief van de Joodse Raad en de keuzes die zij maakten in het beheer van het Joodse getto in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Aanwezigheid

Recensie

Een reconstructie van het perspectief van de Joodse Raad en de keuzes die zij maakten in het beheer van het Joodse getto in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanaf 1941 werden Nederlandse Joden geïsoleerd in een Amsterdams getto, in opdracht van de Duitsers en werd bestuurd door de Joodse Raad. Zij preekten consequent gehoorzaamheid aan Duitse bevelen, ook toen in juli 1942 de deportaties begonnen. De Raad was van deportaties vrijgesteld, tot ook zij in 1943 werden afgevoerd. Na de oorlog had men geen goed woord over voor de Joodse Raad, die symbool kwam te staan voor het ergste soort verraad. Historicus Bart van den Boom doet met deze reconstructie een poging te begrijpen hoe goede bedoelingen de weg naar de ondergang plaveiden. 'De politiek van het kleinste kwaad' is in een informatieve, verhalende stijl geschreven, met gebruik van een grote hoeveelheid historisch bronmateriaal. Het boek zal lezers aanspreken met interesse in historisch onderzoek naar belangrijke gebeurtenissen rond de Tweede Wereldoorlog. Bart van der Boom (1964) doceert geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Zijn boek, 'Wij weten niets van hun lot. Gewone Nederlanders en de Holocaust' werd bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs.

Specificaties

Nederlands | 9789024444878 | 391 pagina's

Titel De politiek van het kleinste kwaad : een geschiedenis van de Joodse Raad voor Amsterdam, 1941-1943
Auteur Bart van der Boom
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Boom, [2022]
Overige gegevens 391 pagina's, 32 ongenummerde pagina's platen - foto's - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789024444878
PPN 435283227
Rubriekscode 935.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Joodsche Raad
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Joodsche Raad