Dit is een dictatuur
Boek

Dit is een dictatuur ([2022])/ idee en tekst Equipo Plantel, illustraties Mikel Casal ; vertaling [uit het Catalaans] Helena Overkleeft

In sommige landen heeft slechts één persoon het voor het zeggen: de dictator. Maar hoe regeert een dictator precies, en hoe is het om in een dictatuur te leven? Met kleurenillustraties. Vanaf 9 jaar.

Recensie

Informatief prentenboek over de mechanismen van een dictatuur. In een democratie worden er beslissingen genomen op basis van de wil van het volk. Maar er zijn ook landen waar slechts één persoon het voor het zeggen heeft - de dictator. De dictator regeert door angst te zaaien, eist dat iedereen denkt zoals hij, en duldt geen protest. Wie hem niet gehoorzaamt, wordt gestraft. Maar wie wil er leven in zo'n land? Meer dan veertig jaar na de oorspronkelijke publicatie, kort na het einde van de dictatuur van Franco, blijkt het boek van Plantel nog altijd actueel. De korte tekstfragmenten in 'Dit is een dictatuur' zijn in een eenvoudige, heldere stijl geschreven. De geestige, karikaturale maar soms ook schrijnende kleurenillustraties in primaire tinten van Mike Casal maken van 'Dit is een dictatuur' een boek dat een toegankelijk beeld schetst van een extreme bestuursvorm die ook vandaag de dag nog relevant is. Met reflectievragen en voorbeelden van moderne dictators. Om samen te lezen vanaf ca. 9 jaar. Mikel Casal (Donostia-San Sebastian, 1965) is illustrator. Zijn tekeningen en karikaturen verschijnen in kranten en tijdschriften over de hele wereld. Hij is opgegroeid onder de Franco-dictatuur. 'Dit is een dictatuur' werd oorspronkelijk gepubliceerd in 1977.

Specificaties

Nederlands | 9789492986474

Titel Dit is een dictatuur
Auteur Equipo Plantel
Secundaire auteur Mikel Casal ; Helena Overkleeft
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave [Amsterdam] : Boycott, [2022]
Overige gegevens 42 ongenummerde pagina's - gekleurde illustraties - 22 cm
Annotatie Vertaling van: Así es la dictadura. - Media Vaca, 2015
ISBN 9789492986474
PPN 435616226
Rubriekscode 331.15
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Dictatuur ; Dictators
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Dictatuur