Grutto!
Boek

Grutto! de reis van onze nationale vogel ([2022])/ Ruben Smit , Rob Buiter, fotografie Ruurd Jelle van der Leij, Melchert Meijer zu Schlochtern, Ruben Smit, Lars Soerink

Fotoboek naar aanleiding van de gelijknamige natuurdocumentaire. De begeleidende teksten gaan onder andere in op de trek van Senegal naar Nederland en Estland, de achteruitgang van de populatie en natuurbeheer, ook door individuele boeren.

Aanwezigheid

Recensie

In 2015 werd de grutto verkozen tot onze nationale vogel. Helaas gaat de gruttostand in Nederland snel achteruit. In 2022 is de documentaire van filmer Ruben Smit uitgekomen, waarin de grutto gevolgd wordt op zijn reis vanuit Senegal via Portugal naar Nederland en Estland. Nederland is het broedgebied voor het merendeel van de gruttopopulatie. De vogel staat symbool voor een biodivers landbouwsysteem, het is dan ook een teken aan de wand dat sinds de jaren '60 de gruttopopulatie met bijna 70 % is afgenomen. De vele schitterende foto's van alle facetten van het gruttoleven vormen de hoofdmoot van dit boek, in de begeleidende tekst wordt onder andere verteld over het type land dat deze vogel prefereert, de trek, de veranderingen in de moderne landbouw en de inspanning die sommige boeren zich getroosten on de grutto voor Nederland te behouden. Dit schitterend fotoboek vormt een geconcentreerde weerslag van de gelijknamige natuurdocumentaire, maar ook zonder deze gezien te hebben zal het natuurliefhebbers zeker aanspreken.

Specificaties

Nederlands | 9789056159559 | 131 pagina's

Titel Grutto! : de reis van onze nationale vogel
Auteur Ruben Smit
Secundaire auteur Rob Buiter ; Ruurd Jelle van der Leij
Type materiaal Boek
Uitgave Gorredijk : Noordboek, [2022]
Overige gegevens 131 pagina's - foto's - 29 cm
ISBN 9789056159559
PPN 436292378
Rubriekscode 598.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Grutto's; Nederland ; Grutto's; Nederland; Fotoboeken
PIM Rubriek Dieren
PIM Trefwoord Grutto's