Let op | maandag 20 mei 2024 (2e Pinksterdag) zijn alle Rozet locaties gesloten
Tolbos
Boek

Tolbos (2022)/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans]: Dorienke de Vries

In de jaren tachtig van de 20e eeuw hoort een 10-jarig Zuid-Afrikaans meisje dat de politie op de schoolkinderen van Soweto heeft geschoten; een 15-jarige Poolse jongen raakte betrokken bij een demonstratie tegen het communisme en emigreert naar Zuid-Afrika.

Aanwezigheid

Recensie

De auteur (1947), die 35 jaar lang geschiedenis in Zuid-Afrika doceerde, publiceerde eerder de bestsellers 'Het meisje uit de trein' en 'Het spoor van de liefde'. Het verhaal speelt in Zuid-Afrika tijdens de woelige jaren tachtig van de 20e eeuw, als Katrien Neethling (10) op de radio hoort dat de politie op de schoolkinderen van Soweto heeft geschoten. Opnieuw verweeft de auteur twee verhaallijnen over de continenten heen, en pendelt ze naar de 15-jarige Wladek Kowalski die in Polen betrokken raakt bij een demonstratie tegen het communisme, en uiteindelijk naar Zuid-Afrika migreert. Beide jongelui staan qua politieke overtuiging tegenover elkaar, maar ze vinden elkaar in hun protest tegen het onrecht én in de liefde. De auteur is een gedreven vertelster: ze hanteert een toegankelijke stijl, maar meer dan eens valt de wat gezochte compositie op en blinkt er teveel glazuur op de historische context. Zoals de vorige delen van de trilogie: niet echt een diepgaande historische roman, maar een romantisch verhaal dat wellicht een ruim lezerspubliek kan boeien. Voorin zijn twee stambomen opgenomen; achterin info over de auteur, geraadpleegde literatuur, een lees- en luisterlijstje van Katrien en twee gedichten. Maakt deel uit van de trilogie 'Een veilig thuis'*.

Specificaties

Nederlands | 9789023961338 | 425 pagina's

Titel Tolbos
Auteur Irma Joubert
Secundaire auteur Dorienke de Vries
Type materiaal Boek
Editie Vijfde druk;
Uitgave Utrecht : Uitgeverij Mozaïek, 2022
Overige gegevens 425 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Oorspronkelijke Nederlandse uitgave: (c)2014 - Met literatuuropgave - Vertaling van: Tolbos. - Pretoria : LAPA uitgewers, (c)2013
ISBN 9789023961338
PPN 435566555
Genre sociale roman - politieke roman
Thematrefwoord Zuid-Afrika
Taal Nederlands

Relaties/Serie

Een veilig thuis
Boek

Een veilig thuis (2011-...)

vol.
Uitgeleend
Irma Joubert