Marie Curie en haar dochters
Boek

Marie Curie en haar dochters (2022)/ Claudine Monteil, uit het Frans vertaald door Mieke Maassen en Jacqueline Wermers

Over de levens en carrières van natuur- en scheikundige en tweevoudig Nobelprijswinnaar Marie Curie (1867-1934) en haar dochters, scheikundige Irène Joliot-Curie (1897-1956) en pianiste, schrijver en diplomaat Denise-Ève Curie Labouisse (1904-2007).

Aanwezigheid

Recensie

'Marie Curie en haar dochters' is een verhalend, biografisch boek dat een beeld schetst van de levens van drie briljante, vrijgevochten en sterke vrouwen aan de hand van biografisch materiaal, zoals hun correspondentie. De Pools-Frans schei- en natuurkundige Marie Curie ontving twee Nobelprijzen voor haar revolutionaire werk in de geneeskunde en het onderzoek naar radioactiviteit. Haar dochter Irène trad in de voetsporen van haar moeder en hielp tijdens de Eerste Wereldoorlog gewonde soldaten met de nieuwste medische technieken. Ook zij kreeg de Nobelprijs voor scheikunde (de familie Curie won in totaal vijf Nobelprijzen) en werd in 1936 het eerste vrouwelijk lid van de Franse regering in een tijd wanneer vrouwen in Frankrijk nog geen actief stemrecht hadden. Maries andere dochter, Ève, werd een succesvol pianiste, schrijver en diplomaat. Ze schreef de eerste biografie van haar moeder, die een bestseller werd, en lobbyde in de jaren veertig om de Verenigde Staten te betrekken in de Tweede Wereldoorlog. Het boek is in heldere, onderhoudende stijl geschreven. Claudine Monteil (Parijs, 1949) werkte voor UNICEF en UNESCO en is de auteur van een tiental succesvolle boeken, onder andere over Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir. Haar werk werd in meerdere landen uitgegeven.

Specificaties

Nederlands | 9789021462660 | 302 pagina's

Titel Marie Curie en haar dochters
Auteur Claudine Monteil
Secundaire auteur Mieke Maassen ; Jacqueline Wermers
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Querido Facto, 2022
Overige gegevens 302 pagina's - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: Marie Curie et ses filles. - Paris : Calmann-Levy, (c)2022
ISBN 9789021462660
PPN 435376950
Rubriekscode 530.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Curie, Marie; Biografieën ; Joliot-Curie, Frédéric; Biografieën ; Curie, Éve; Biografieën ; Joliot-Curie, Irène; Biografieën ; Curie, Éve; Biografieën
PIM Rubriek Wetenschap en Techniek
PIM Trefwoord Curie