Reis naar het ongerijmde
Boek

Reis naar het ongerijmde roman ([2022])/ Michael Ignatieff, vertaling [uit het Engels] Eric van Domburg Scipio

Een man is zo geobsedeerd door het dementeringsproces van zijn moeder dat ook zijn leven volkomen in het teken van die ziekte komt te staan.

Aanwezigheid

Recensie

De eerste impuls om dit verhaal te vertellen was dat de zoon de herinnering aan zijn moeder, toen ze nog schilderde en bier dronk, wil redden van haar overlijden. Het verhaal gaat over haar geestelijke aftakeling, van nabij gezien, stap voor stap. Tegelijk is het een poging - Ignatieff (1947) is niet alleen schrijver, maar ook wetenschapper - de ziekte in een groter verband te vatten: hoe lang blijft iemand nog mens als hij zijn eigen herinneringen niet meer bezit? Wat als iemand, de moeder, haar lijden geen vorm kan geven, dwz. betekenis, wat iets anders is dan zin. Wat als het 'ik' verdwenen lijkt? Het zijn existentiële vragen die na de dood van zijn moeder destructieve krachten in de schrijver zelf losmaken. Zelfs dan bewaart Ignatieff een evenwicht tussen aandacht voor details en analytische bespiegeling. Daarin vertonen zijn reacties duidelijke verschillen met die van zijn broer, de hersenchirurg. En dan blijkt weer eens hoe veelzijdig het instrument van de literatuur kan zijn. Deze vertaling verscheen eerder in 1994 (niet vermeld in colofon). Kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789464520323 | 221 pagina's

Titel Reis naar het ongerijmde : roman
Auteur Michael Ignatieff
Secundaire auteur Eric van Domburg Scipio
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Cossee, [2022]
Overige gegevens 221 pagina's - 20 cm
Annotatie Oorspronkelijke Nederlandse uitgave: Amsterdam : Contact, 1994 - Vertaling van: Scar tissue. - London : Chatto & Windus, 1993
ISBN 9789464520323
PPN 435535447
Genre psychologische roman
Thematrefwoord Dementie ; Moeder-zoon relatie
Taal Nederlands