Let op | de inlogprocedure van je account is gewijzigd
Meer informatie
School voor zotten
Boek

School voor zotten (april 2022)/ Sasja Sokolov, vertaald door Gerard Cruys ; met een nawoord van Maxim Osipov

Een jonge bewoner van een inrichting voor geestelijk gehandicapten in de Sovjet-Unie probeert in het reine te komen met de dood van zijn mentor en met zijn onbeantwoorde liefde voor zijn lerares.

Aanwezigheid

Recensie

Een literaire roman over eenzaamheid, identiteit en verlies. 'School voor zotten' vertelt het verhaal van een ongewone held, een jonge bewoner van een inrichting voor geestelijk gehandicapten in de Sovjet-Unie. De jongen probeert in het reine te komen met de dood van zijn dierbare mentor en met zijn onbeantwoorde liefde voor zijn lerares. Zijn herinneringen aan jeugdzomers vallen samen met het heden, de doden zijn nog in leven en de geliefde is alom aanwezig. 'School voor zotten' laat zich eveneens lezen als metafoor voor het leven in de Sovjet-Unie, of Poetins Rusland, waar outsiders en dissidenten in psychiatrische inrichtingen of kampen worden opgesloten. En waar leven en liefde ondanks dictatuur doorgaan.'School voor zotten' is in een talige, filosofische en soms geestige stijl geschreven en is met name geschikt voor een literaire lezersgroep. Met een nawoord van de Russische auteur Maxim Osipov. Sasja Sokolov (1943) is schrijver, dichter, romanschrijver en essayist. Hij werd geboren in Canada, als zoon van een hooggeplaatste diplomaat, maar groeide op in de Sovjet- Unie. Hij wist het land in 1975 te ontvluchten. Sokolov schreef een klein aantal boeken en won eerder de prestigieuze Pushkin Prize. 'School voor zotten' werd oorspronkelijk gepubliceerd in 1976.

Specificaties

Nederlands | 9789028221123 | 236 pagina's

Titel School voor zotten
Auteur Sasja Sokolov
Secundaire auteur Gerard Cruys ; Maxim Osipov
Type materiaal Boek
Editie Tweede, volledig herziene vertaling;
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Van Oorschot, april 2022
Overige gegevens 236 pagina's - 22 cm
Annotatie Vertaling van: Skola dlja durakov. - Ann Arbor : Ardis, 1976 - Oorspronkelijke uitgave onder de titel: School voor gekken. - Amsterdam : De Bezige Bij, 1978 (BBLiterair)
ISBN 9789028221123
PPN 435377612
Genre psychologische roman - sociale roman
Thematrefwoord Psychiatrische inrichtingen ; Sovjet-Unie
Taal Nederlands