Nederland en de ondergang van Suriname
Boek

Nederland en de ondergang van Suriname was Desi Bouterse voor Nederland een geschenk uit de hemel? ([2021])/ Drs. Dirk J. Barreveld

Koloniale geschiedenis van Nederland, vooral met betrekking tot Suriname, en van de Nederlandse slavenhandel, vooral in de zeventiende eeuw.

Aanwezigheid

Recensie

'Nederland en de ondergang van Suriname' van Dirk Barreveld (1941) is een omvangrijk stuk geschiedschrijving over het ontstaan van de Trans-Atlantische slavenhandel van West-Afrika naar de Cariben en Zuid- en Noord-Amerika. Vooral Pieter Stuyvesant speelde hier een zeer belangrijke rol als vertegenwoordiger van de West-Indische Compagnie (WIC). Een van zijn opdrachten was om het koloniale avontuur in de West winstgevend te maken. Daar gaat Barreveld, uitstekend gedocumenteerd, diep op in en dan vooral voor wat betreft het leveren van slaven voor de plantages van Amerika en Cariben. Van ethiek bleek in die tijd niet of nauwelijks sprake want dat kreeg pas in 1863 met Keti Koti gestalte, wat voor Suriname nieuwe problemen opriep. Arbeidskrachten uit India en Java werden geïmporteerd die cultureel enorm van elkaar verschilden. 'Nederland en de ondergang van Suriname' is een kritisch boek geworden. Oud-minister Jan Pronk spreekt zijn bewondering uit voor de grondige analyse, maar heeft ook enkele kritische kanttekeningen. De uitgave bevat bijlagen, noten, bronnen en een index en is geïllustreerd met kaarten, tabellen en zwart-witillustraties. Sterke aanrader over de betekenis van een onderbelicht tijdperk van onze vaderlandse geschiedenis.

Specificaties

Nederlands | 9789464431681 | 385 pagina's

Titel Nederland en de ondergang van Suriname : was Desi Bouterse voor Nederland een geschenk uit de hemel?
Auteur Dirk J. Barreveld
Type materiaal Boek
Uitgave [Tilburg] : Stichting Sagip Kabayan, [2021]
Overige gegevens 385 pagina's - illustraties - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave, index
ISBN 9789464431681
PPN 435374109
Rubriekscode 939.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nederland; Koloniale geschiedenis ; Suriname; Geschiedenis
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Koloniale geschiedenis