God, de Staatenandere vormen van dictatuur
Boek

God, de Staatenandere vormen van dictatuur ([2022])/ Michail Bakoenin, vertaald [uit het Frans] door Mark Leegsma, J.A. Fortuyn & Jaap Kloosterman ; inleiding Paul van Dijk ; redactie & annotatie: Mark Leegsma

Onderzoek naar de wezenlijke oorzaken van de menselijke onvrijheid, door de Russische revolutionair en anarchist (1814-1876).

Aanwezigheid

Recensie

De Russische anarchist Michael Bakoenin, die leefde in de negentiende eeuw, is een van de belangrijkste personen die de anarchistische beweging heeft voortgebracht. In tegenstelling tot zijn aartsrivaal Karl Marx wilde hij de staatsmacht niet veroveren, maar sprak hij zich uit voor de onmiddellijke vernietiging daarvan. Het is het belangrijkste geschilpunt tussen het 'autoritaire' socialisme en het 'libertaire' socialisme. 'God en de Staat' werd pas na de dood van Bakoenin uitgegeven. Bakoenin onderzoekt wat de wezenlijke oorzaken zijn dat de vrijheid van de mens verstikt wordt en waarom deze veelal gehoorzaamt aan opgelegd gezag. Om een vrije en rechtvaardige samenleving te bereiken, dient volgens Bakoenin de mens bevrijd te zijn van diepgewortelde denkgewoonten, opvoedingspatronen en morele codes die deze wil tot zijn bevrijding in de weg staan. Het geloof in God en - vooral - het bestaan van de Staat, in welke vorm dan ook, in de ogen van Bakoenin beide een creatie van de mens, houden de mens het meest af van zijn eigen bevrijding, zijn eigen vrijheid. De klassieker verschijnt hier in een nieuwe vertaling.

Specificaties

Nederlands | 9789056159108 | 215 pagina's

Titel God, de Staatenandere vormen van dictatuur
Auteur Michail Bakoenin
Secundaire auteur Mark Leegsma ; Paul van Dijk
Type materiaal Boek
Uitgave Gorredijk : Noordboek Filosofie, [2022]
Overige gegevens 215 pagina's - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: Dieu et l'État. - Genève : Imprimerie Jurasienne, 1882
ISBN 9789056159108
PPN 435536176
Rubriekscode 331.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Anarchisme ; Bakunin, Michail
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Anarchisme