Pennen over penselen
Boek

Pennen over penselen ([2022])/ redactie en eindredactie Daniëlle Hermans, met medewerking van Quentin Buvelot, vertalingen Geovani Martins vertaald door Kitty Pouwels, Yueran Zhang vertaald door Anneloes Stiggelbout, vertalingen Engels naar Nederlands door Robbert-Jan Henkes ; fotografie Margareta Svensson (alle werken), Lars van den Brink (6-7)

Aanwezigheid

Recensie

Naar aanleiding van het 200-jarige jubileum vroeg het Mauritshuis aan 200 internationale schrijvers om een tekst te schrijven bij een van de schilderijen van het museum. Het resultaat is een heel rijke caleidoscoop aan verhalen, gedichten, korte bespiegelingen en zelfs een recept. De geselecteerde auteurs zijn zowel aankomende talenten als gevestigde waarden. Een greep uit de namen: Isabel Allende, Thomas Rueb, Nicci French, Sholeh Rezazadeh, Arnon Grunberg, Simone Atangana Bekono, Jan Cremer, Annelies Verbeke, Cees Nooteboom, Kristien Hemmerechts en Hilary Mantel. Voorwoord van de directie van het Mauritshuis. Vervolgens de bijdragen met telkens een paginagrote kleurenafbeelding van het behandelde schilderij. Achterin biografieën van de auteurs, een lijst van de gekozen werken met kleine kleurenfoto en een opsomming van de donateurs. Deze originele publicatie vormt een geslaagd huwelijk tussen beeldende kunst en literatuur. Mooi vormgegeven uitgave.

Specificaties

Nederlands | 9789462623804 | 445 pagina's

Titel Pennen over penselen
Instelling /Koninklijk Kabinet van Schilderijen "Mauritshuis", 's-Gravenhage
Secundaire auteur Daniëlle Hermans ; Kitty Pouwels ; Margareta Svensson
Type materiaal Boek
Uitgave Den Haag : Mauritshuis, [2022] - Zwolle : Waanders Uitgevers
Overige gegevens 445 pagina's - illustraties - 30 cm
Annotatie Ondertitel op omslag: 200 schilderijen schrijvers Mauritshuis - Uitgave ter gelegenheid van het 200-jarig jubileum van het Mauritshuis
ISBN 9789462623804
PPN 433310472
Rubriekscode 736.5
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Schilderkunst; Nederland; 17e eeuw; Opstellen ; Mauritshuis ('s-Gravenhage); Catalogi
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Schilderkunst