Drive
Boek

Drive de verrassende waarheid over wat ons motiveert (2022)/ Daniel H. Pink, vertaling [uit het Engels]: Vanja Walsmit

Analyse van de drijfveren die menselijk gedrag aansturen, met tips voor managers om hun medewerkers (beter) te motiveren.

Aanwezigheid

Recensie

De auteur gaat ervan uit dat er drie soorten factoren zijn die de mens aanzetten tot gedrag ('drives'): biologische (eten, drinken en seks), extrinsieke (straffen en belonen) en intrinsieke. In dit studieboek concludeert hij dat het belonen en bestraffen van (on)gewenst gedrag niet altijd werkt. En dat intrinsieke drives, het resultaat van sociaal-economische evolutie, bepaald worden door drie wilselementen: autonomie (zelfbeschikking en controle over de omgeving), meesterschap (de onderzoeksdrang om iets of iemand te verbeteren) en zingeving (behoren tot een gemeenschap). Voor de analyse gebruikt hij bekende experimenten en hedendaagse sociaal-economische voorbeelden uit de Verenigde Staten. Zijn conclusies sluiten aan bij de motivatietheorie van Deci & Ryan (cognitieve evaluatietheorie) en van Csikszentmihalyi (flow). Ook de bevindingen met de HR-methode ROWE (Result Only Work Environment) ondersteunen zijn conclusies. Op grond daarvan geeft hij tips aan managers om mensen beter gemotiveerd te maken. Bij het lezen van deze bijzondere kijk op motivatie denk je soms: wat stond er in het Engels? Met een verklarende woordenlijst en literatuurverwijzingen in eindnoten. Hbo-niveau.

Specificaties

Nederlands | 9789047016588 | 237 pagina's

Titel Drive : de verrassende waarheid over wat ons motiveert
Auteur Daniel H. Pink
Secundaire auteur Vanja Walsmit
Type materiaal Boek
Editie 18e druk;
Uitgave Amsterdam : Business Contact, 2022
Overige gegevens 237 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie 1e druk Nederlandse uitgave: 2010 - Met literatuuropgave, register - Vertaling van: Drive : the surprising truth about what motivates us. - New York, NY : Riverhead Books, 2009
ISBN 9789047016588
PPN 435621815
Rubriekscode 415.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Motivatie
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Motivatie