Quaco
Boek

Quaco leven in slavernij ([2022])/ initiatief, onderzoek en scenario Ineke Mok, tekeningen Eric Heuvel ; inkleuring Studio Dick Heins ; lesmateriaal en docentenhandleiding Els Schellekens ; eindredactie Ineke Mok, Mieke Sobering

Rond 1770 wordt Quaco in West-Afrika op brute wijze ontvoerd en verkocht. Als hij uiteindelijk ten strijde moet trekken tegen gevluchte slaven, raakt hij in gewetensnood. Stripverhaal over de slavernij, gebaseerd op de waar gebeurde belevenissen van de slaaf Quaco. Met veel achtergrondinformatie en tijdlijn. Vanaf ca. 12 jaar.

Recensie

Stripverhaal gebaseerd op de belevenissen van de slaaf Quaco, die echt heeft bestaan. Rond 1770 wordt hij in West-Afrika slaaf gemaakt en later, samen met de jonge slavin Afua, door een slavenhandelaar vervoerd naar Suriname. Zij worden in Paramaribo gekocht door de rijke planter Walter Kennedy. Een oudere vrouw, Olijf, ontfermt zich over hen. Quaco wordt Kennedy's persoonlijke bediende, ofwel foetoeboi. Later moet hij samen met legerkapitein John Gabriël Stedman ten strijde trekken tegen gevluchte slaven. Omdat hij tegen zijn eigen mensen moet vechten, raakt hij in gewetensnood. Hij wordt geconfronteerd met het harde leven op de plantages. Hij dreigt ook nog zijn grote liefde Afua te verliezen. In klare stijl getekend, ingekleurd, realistisch stripverhaal met grote aandacht voor de historische achtergrond. Relatief veel tekst. Schokkend verhaal met geweldsscènes. Achterin staan kaarten, een tijdlijn en uitgebreide historische achtergrondinformatie over de slavernij, met aandacht voor o.a. het verzet, de erfenissen van de slavernij en herdenken en vieren. Afzonderlijk verschenen een docentenhandleiding en lesmateriaal* voor de brugklassen van het voortgezet onderwijs. Vanaf ca. 12 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789088865527 | 79 pagina's

Titel Quaco : leven in slavernij
Uniforme titel Leven in slavernij
Auteur Eric Heuvel
Instelling /Studio Dick Heins
Secundaire auteur Ineke Mok ; Els Schellekens
Type materiaal Boek
Editie Tweede herziene uitgave;
Uitgave Oosterhout : Uitgeverij L, [2022]
Overige gegevens 79 pagina's - gekleurde illustraties - 28 cm
Annotatie 1e druk: Zutphen : Walburg Pers, (c)2015
ISBN 9789088865527
PPN 436176424
Rubriekscode Suriname 944.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Slavernij; Suriname; 18e eeuw
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Suriname