De oude wegen
Boek

De oude wegen een voetreis (2022)/ Robert Macfarlane, vertaald [uit het Engels] door Nico Groen en Marijke Versluys

Verslag van wandeltochten door historisch betekenisvolle landschappen in vooral Groot-Brittannië, maar ook Palestina, Spanje en Tibet.

Aanwezigheid

Recensie

Hoewel onderdeel van een trilogie, waarvan het eerste deel over bergtoppen ('Hoogtekoorts') en het tweede deel over de wilde natuur ging ('De laatste wildernis'), kan dit derde deel (over wandelpaden) ook goed los worden gelezen. De auteur (en wandelaar) beschrijft zijn fascinatie voor oude wandelpaden die hem langs de geschiedenis van streken en gebeurtenissen leiden. Daarbij haalt hij een groot aantal schrijvers van reisboeken aan, in feite dus zijn voorvaderen in wiens voetstappen hij zo letterlijk èn figuurlijk treedt. Zo wordt dit boek bijna een spirituele autobiografie met als centraal thema wat een landschap in een mens kan losmaken. Vanwege de omvang en de voor de lezer vermoedelijk grotendeels of geheel onbekende routes en landschappen (veel Groot-Brittannië, maar ook Palestina, Spanje en Tibet) kan dit boek ook gauw ontoegankelijk overkomen, maar de humor, de inzichten, de historische passages, de ervaringen onderweg, de personages van de medereizigers en de stijl maken er toch een bijzonder knap en aan te raden geheel van. Oorspronkelijk door de Britse auteur (1976) geschreven in 2012.

Specificaties

Nederlands | 9789025315931 | 435 pagina's

Titel De oude wegen : een voetreis
Auteur Robert Macfarlane
Secundaire auteur Nico Groen
Type materiaal Boek
Editie Derde, herziene druk;
Uitgave Amsterdam : Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2022
Overige gegevens 435 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Oorspronkelijke Nederlandse uitgave: Amsterdam : De Bezige Bij, 2012 - Met literatuuropgave, register - Vertaling van: The old ways : a journey on foot. - Londen : Hamilton, 2012
ISBN 9789025315931
PPN 436698269
Rubriekscode Groot-Brittannië 570.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Landschap; Groot-Brittannië ; Natuurgebieden; Groot-Brittannië
PIM Rubriek Natuur en Milieu
PIM Trefwoord Landschap