Het elektrisch paradijs
Boek

Het elektrisch paradijs de komst van stroom en de transformatie van het huiselijk leven ([2022])/ Lorenz van Doornen & Meta Krüger, foto's binnenwerk: Lorenz van Doornen

"De komst van de elektriciteit vanaf eind negentiende eeuw bracht een ongeevenaarde verandering van het dagelijks leven op gang. Terwijl het land van stroom werd voorzien, kwam vanuit vooruitgangsoptimisme en verheerlijking van de techniek een leger van uitvinders op de been dat op zoek ging naar toepassingen. Dit bracht ons bijvoorbeeld de gloeilamp. Maar er was meer, zeker binnenshuis. Want niet alleen de wijze van verlichting veranderde, ook die van huishoudelijk werk, verwarming en persoonlijke verzorging. Stofzuigers, keukenapparatuur, haardrogers, scheerapparaten: spullen die enkele generaties geleden het huiselijk leven op z'n kop zetten vooral dat van de vrouw. De auteurs lopen met u door de verschillende vertrekken van de woning en laten een keur aan ooit revolutionaire en vaak prachtig ontworpen artikelen uit hun eigen omvangrijke collectie de revue passeren."--uitgeverGeschiedenis van de opkomst van het gebruik van elektrische apparatuur in het huishouden rond het eind van de 19e eeuw. Met beschrijvingen van de ontwikkeling van revolutionaire apparaten die vandaag de dag nog altijd worden gebruikt, en van elektrische curiosa die de tand des tijds niet hebben doorstaan. Met foto's.

Aanwezigheid

Recensie

Een onderhoudende geschiedenis van de opkomst van elektrische apparatuur in het huishouden aan het eind van de negentiende eeuw. Rond die tijd werden uitvinders bevangen door de schijnbaar onbegrensde mogelijkheden die elektriciteit bood, met een stroom aan vreemde, nieuwe apparaten als gevolg, zoals stofzuigers en wasmachines, maar ook curisioteiten als de dassenpers en de elektrische kam. De auteurs legden door de jaren heen een grote verzameling historische huishoudelijke objecten aan - sommige revolutionair, andere onzinnig, maar altijd bijzonder ontworpen - die ze in dit boek tentoonstellen en in het historisch kader van de 'elektrificatie' van het openbaar leven plaatsen. 'Het elektrisch paradijs' is informatief en onderhoudend geschreven. Geschikt voor een brede tot geoefende lezersgroep. Met een ruime hoeveelheid illustraties en foto's in kleur en zwart-wit. Lorenz van Doornen is emeritus-hoogleraar klinische en gezondheidspsychologie. Meta Krüger is emeritus-lector leiderschap in het onderwijs.

Specificaties

Nederlands | 9789462499232 | 207 pagina's

Titel Het elektrisch paradijs : de komst van stroom en de transformatie van het huiselijk leven
Auteur Lorenz van Doornen
Secundaire auteur Meta Krüger
Type materiaal Boek
Uitgave Zutphen : Walburg Pers, [2022]
Overige gegevens 207 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789462499232
PPN 435423517
Rubriekscode 627.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Huishoudelijke apparaten; Elektriciteit; Geschiedenis
PIM Rubriek Huis en Tuin
PIM Trefwoord Huishoudelijke apparaten