De oma van de oma van mijn oma
Boek

De oma van de oma van mijn oma hoe het leven vroeger was (2022)/ door: [tekst] Marc ter Horst, [illustraties] Eliane Gerrits

Hoe leefde de oma van je oma? En daar de oma van? Van theekransje tot Facebook, van paard tot elektrische fiets en van ganzenveer tot smartphone. Met ruim honderd oma's en opa's duik je de geschiedenis in. Met stripachtige kleurenillustraties. Vanaf ca. 10 t/m 13 jaar.

Aanwezigheid

  • Aanwezig
    8-14 jaar - 2e verd. - Denken en Dromen - Geschiedenis ALGEMENE GESCHIEDENIS HORS
  • Aanwezig
    8-14 jaar - 2e verd. - Denken en Dromen - Geschiedenis ALGEMENE GESCHIEDENIS HORS HORS
  • Uitgeleend tot: 16/10/2024
    8-14 jaar - Denken en Dromen - Geschiedenis ALGEMENE GESCHIEDENIS HORS

Recensie

Dit bijna vierkante boek staat vol met verhalen over vroeger. Na een inhoudsopgave en inleiding behandelt elke spread een onderwerp door de generaties heen. Bovenaan staat bijvoorbeeld 'Mijn oma heeft een bikini; de oma van mijn oma had een badpak; de oma van de oma van mijn oma droeg een badjurk'. Andere onderwerpen zijn bijvoorbeeld de wc, taal, angst voor respectievelijk terroristen/Duitsers/Vikingen. In de tekst (twee kolommen) wordt de lezer in de jij-vorm aangesproken en de toon is helder en humoristisch, net als de cartooneske kleurenillustraties. Als je praatjes bij de pomp als voorloper van WhatsApp beschrijft, komt geschiedenis dichtbij! Dat Ter Horst er goed in is onbekende en ingewikkelde onderwerpen helder uit te leggen, bewees hij met o.a. 'Van oerknal tot robot'* (7e druk, 2022) en 'Palmen op de Noordpool'* (4e druk, 2022). De relativerende ondertoon geeft extra diepgang: weten de volwassenen die niet willen dat je te veel gamet wel, dat ze vroeger dachten dat lezen slecht voor je was? Dat aspect maakt het boek ook erg leuk voor volwassenen en een aanrader om samen met (klein)kinderen te lezen. En daarna vertellen over je eigen geschiedenis, natuurlijk. Ongewijzigde heruitgave, Vlag en Wimpel van de Griffeljury 2017. Ook voor school. Vanaf ca. 10 t/m 13 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789025773366 | 89 pagina's

Titel De oma van de oma van mijn oma : hoe het leven vroeger was
Auteur Marc ter Horst
Secundaire auteur Eliane Gerrits
Type materiaal Boek
Editie Vijfde druk;
Uitgave Haarlem : Gottmer, 2022
Overige gegevens 89 pagina's - gekleurde illustraties - 24 cm
Annotatie Titelpagina vermeldt de verantwoording van de auteurs als symbool - 1e druk: (c)2016
ISBN 9789025773366
PPN 438045785
Rubriekscode 903
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Algemene geschiedenis; Wetenswaardigheden
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Algemene geschiedenis