De tijdmachine van Marcel Proust
Boek

De tijdmachine van Marcel Proust een gids voor de moderne lezer van Op zoek naar de verloren tijd (2022)/ Ieme van der Poel

Literaire wegwijzer door het leven en werk van de Franse schrijver Marcel Proust (1871-1922), met focus op zijn zevendelige magnum opus 'Op zoek naar de verloren tijd'.

Recensie

Een literaire wegwijzer door het leven en werk van schrijver Marcel Proust (1871-1922), met focus op zijn zevendelige magnum opus 'Op zoek naar de verloren tijd'. Emeritus hoogleraar Ieme van der Poel laat de lezer kennismaken met een Proust die uitstijgt boven het cliché van de wereldvreemde dandy die enkel ellenlange zinnen schrijft. Proust, stelt zij, was humorvol, erudiet, en betrokken bij actuele culturele, sociale en politieke ontwikkelingen. Aan de hand van 'Op zoek naar de verloren tijd' trekt de auteur een parallel tussen de belle époque en onze eigen tijd, waarbij blijkt dat taal niet onschuldig is en in het uiterste geval kan leiden tot uitsluiting en raciaal geweld.'De tijdmachine van Marcel Proust' is intelligent en gelaagd geschreven. Geschikt voor een geoefende lezersgroep.Ieme van der Poel (1949) is emeritus hoogleraar Franse letterkunde. Ze schrijft over Franse en Franstalige literatuur in De Groene Amsterdammer en annoteerde samen met Ton Hoenselaars de eerste twee delen van 'Op zoek naar de verloren tijd'.

Specificaties

Nederlands | 9789403162911 | 235 pagina's

Titel De tijdmachine van Marcel Proust : een gids voor de moderne lezer van Op zoek naar de verloren tijd
Auteur Ieme van der Poel
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : De Bezige Bij, 2022
Overige gegevens 235 pagina's - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789403162911
PPN 436752069
Rubriekscode Frans 855.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Proust, Marcel; Biografieën ; Proust, Marcel; Literaire techniek ; À la recherche du temps perdu (boek)
PIM Rubriek Schrijvers en Boeken
PIM Trefwoord Proust