Marcus Aurelius en de Stoa
Boek

Marcus Aurelius en de Stoa ([2022])/ Pierre Hadot, vertaling [uit het Frans] Maarten van Buuren

Beschouwing van de filosofie van de Romeinse keizer (121-180), waarin hij zichzelf aanspoort tot het juiste handelen aan de hand van de drie disciplines van oordeel, begeerte en handelen.

Aanwezigheid

Recensie

Een beschouwing van de filosofie van Marcus Aurelius, zoals hij die omschreef in 'Aansporingen'. Marcus Aurelius, keizer in de tweede eeuw na Christus, noteerde bespiegelingen waarin hij zichzelf aanspoorde tot het juiste handelen. Marcus ontleende de richtlijnen voor juist handelen aan de filosofie van de Stoa. Hij had ze geleerd van Epictetus, een stoïsche filosoof uit het begin van de tweede eeuw.In dit boek legt Pierre Hadot uit dat 'Aansporingen' variaties zijn op de stoïsche leer van de drie disciplines van oordeel, begeerte en handelen. Daarom kan dit boek gelezen worden als een inleiding in 'Aansporingen' en de klassieke Stoa in het algemeen. Zeer intelligent geschreven. Uitsluitend geschikt voor een geoefende lezersgroep. Pierre Hadot (Parijs, 1922 - Orsay, 2010) was een wereldberoemde schrijver, professor en historicus. Hij schreef meerdere boeken. Zijn werk werd in meer dan twintig landen uitgegeven.

Specificaties

Nederlands | 9789463403306 | 393 pagina's

Titel Marcus Aurelius en de Stoa
Auteur Pierre Hadot
Secundaire auteur Maarten van Buuren
Type materiaal Boek
Uitgave Eindhoven : DAMON, [2022]
Overige gegevens 393 pagina's - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: La citadelle intérieure. Introduction aux pensées de Marc-Aurèle. - Parijs : Fayard, 1992
ISBN 9789463403306
PPN 436888750
Rubriekscode 153.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Marcus Aurelius Antoninus (Romeins keizer); Filosofie ; Stoicisme
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Marcus Aurelius Antoninus