De Hopsa's
Boek

De Hopsa's (2022)/ Marten Toonder, met een voorwoord van Marjan Minnesma

Olie B. Bommel en Tom Poes ontdekken de hemelse Hopsa-vallei, een zonnig oord waar water stroomt waarvan je dolgelukkig wordt. Het duurt echter niet lang voor andere partijen lucht krijgen van deze bestemming, met verstrekkende gevolgen voor de plaatselijke bevolking. Kolomstrip in zwart-wit.

Aanwezigheid

Recensie

Een Olie B. Bommel-striproman over massatoerisme en economische uitbuiting. Bij toeval ontdekken Tom Poes en heer Bommel de Hopsa-vallei, een oord waar de zon altijd schijnt en waar water stroomt waarvan je dolgelukkig wordt. Het duurt niet lang voordat anderen lucht krijgen van deze hemelse bestemming, en de grootkapitalisten van de Oliehandelsmaatschappij zien kans om het kostbare water te exploiteren - ook als de inheemse bevolking van de vallei daarvoor stevig in de hand moet worden gehouden. De Hopsa's' verscheen in 1974, maar het verhaal laat zich moeiteloos lezen als parodie op het doorgeslagen massatoerisme van vandaag. 'De Hopsa's' is geschreven in een geestige, soms ietwat ouderwets aandoende stijl, en wordt bovenaan de pagina vergezeld door stroken van de bekende Toonder-illustraties in zwart-wit. Met een voorwoord van Urgenda-directeur Marjan Minnesma. Geschikt een breed tot literair lezerspubliek. Marten Toonder (1912-2005) was een beroemde Nederlandse schrijver en striptekenaar. Hij kreeg bekendheid als schrijver en tekenaar van Olivier B. Bommel en Tom Poes.

Specificaties

Nederlands | 9789403103426 | 88 pagina's

Titel De Hopsa's
Auteur Marten Toonder
Secundaire auteur Marjan Minnesma
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : De Bezige Bij, 2022
Overige gegevens 88 pagina's - illustraties - 19 cm
Annotatie Klimaateditie - Oorspronkelijke uitgave: 1995. - Oorspronkelijk verschenen als krantenstrip in 1974 - Eerder verschenen in: Hm. - Amsterdam : De Bezige Bij, 1978. - (BB Literair)
ISBN 9789403103426
PPN 436752263
Genre stripverhaal - sociale roman
Thematrefwoord Toerisme
Taal Nederlands