De toekomst van Oranje
Boek

De toekomst van Oranje van Willem de Eerste tot Willem de Laatste ([2023])/ Gerard Aalders, redactie Tekstbureau Tempelier

Kritische analyse van de staatsvorm van de monarchie en het functioneren van het Nederlandse koningshuis, waarin de auteur beargumenteert waarom de monarchie zou moeten worden afgeschaft. Met cartoons.

Aanwezigheid

Recensie

Een kritische analyse van de staat van de Nederlandse monarchie. De monarchie hoort thuis in het museum van afgedankte staatsvormen, stelt historicus Gerard Aalders. Het instituut en ook de Oranjes weten al eeuwen te overleven, maar hun populariteit daalt en het aantal bezwaren groeit: de schimmige kostenstructuur, de kritiekloze adoratie van de familie, geen voeling met de huidige maatschappij, etc. Maar het meest wezenlijke bezwaar is dat het systeem van automatische erfopvolging niet democratisch is. Aalders onderzoekt in hoeverre de Oranjes hun langste tijd hebben gehad. Aan de hand van rationele argumenten en op basis van affaires, misstappen en schandalen vraagt hij zich af welke redenen er nog zijn om de monarchie voort te zetten. 'De toekomst van Oranje' is scherpzinnig en onderhoudend geschreven. Voor de meer geoefende lezer. Met koningshuiscartoons in kleur. Gerard Aalders (1946) is een Nederlandse schrijver en historicus. Eerder verschenen van zijn hand o.m. 'Wilhelmina, fictie en werkelijkheid' en 'Oranje Zwartboek'.

Specificaties

Nederlands | 9789089750914 | 304 pagina's

Titel De toekomst van Oranje : van Willem de Eerste tot Willem de Laatste
Auteur Gerard Aalders
Instelling /Tekstbureau Tempelier
Type materiaal Boek
Uitgave [Meppel] : Just Publishers, [2023]
Overige gegevens 304 pagina's, 12 ongenummerde pagina's platen - illustraties - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789089750914
PPN 437804119
Rubriekscode 936.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Oranje-Nassau, Huis van; Toekomst ; Oranje-Nassau, Huis van; Kritiek
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Oranje-Nassau