Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Natasja Bennink
Boek

Natasja Bennink beelden (2022)/ Annabelle Birnie, voorwoord, Sophie Van Steenderen, tekst ; Reyer Boxem, foto's ; tekstredactie Josée Paauw

Monografie die aan de hand van talrijke aantrekkelijke foto's, een passend essay en een vrouwelijk perspectief de bronzen beelden van Natasja Bennink toelicht.

Aanwezigheid

Recensie

Dat de bronzen sculpturen van Natasja Bennink (Ruinen, 1974) meteen aanspreken is te danken aan hun figuratie, ruige en levendige textuur en krachtige vormen maar ook en vooral aan het uitdrukken van primaire gewaarwordingen als verdriet, troost, kwetsbaarheid en liefde. De monografie richt zich ondubbelzinnig op deze waarden, o.m. door haar monumentale beelden vanuit verschillende perspectieven weer te geven. Sophie van Steenderen schreef een helder, thematisch essay in drie delen die, nog verder opgesplitst, opgenomen zijn tussen de talrijke foto's, wat de harmonie tussen tekst en beeld bevordert. Essentieel is het vrouwelijke standpunt; niet voor niets heet het 1e deel van de tekst 'Ecce Femina'. Benninks kunst is technisch en stilistisch niet of nauwelijks vernieuwend maar visueel effectief en wordt in het boek inhoudelijk terecht verbonden met werk van voorgangers als Charlotte van Pallandt, Paula Modersohn-Becker en Käthe Kollwitz. Opmerkelijk is dat inhoudsopgave en bibliografische gegevens ontbreken. Conclusie: een geschikte kennismaking voor een relatief breed publiek.

Specificaties

Nederlands | 9789050482141 | 149 pagina's

Titel Natasja Bennink : beelden
Auteur Natasja Bennink
Secundaire auteur Annabelle Birnie ; Sophie van Steenderen ; Reyer Boxem ; Josée Paauw
Type materiaal Boek
Uitgave Groningen : Philip Elchers, 2022
Overige gegevens 149 pagina's - illustraties - 28 cm
ISBN 9789050482141
PPN 435543016
Rubriekscode 726.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Bennink, Natasja
Trefwoord Harderwijk
Beeldhouwwerken
Het Stadsmuseum Harderwijk
Geschiedenis; 21e eeuw
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Bennink