Piratenverlichting
Boek

Piratenverlichting zeerovers, zelfbestuur en de verborgen oorsprong van de Verlichting ([2023])/ David Graeber en Joris Luyendijk, uit het Engels vertaald door Rogier van Kappel

Analyse van de onderbelichte rol die de 17e-eeuwse piraterij rondom Madagaskar heeft gespeeld in de geschiedenis van het ontstaan van democratische bestuursvormen, waarbij de auteur het idee weerlegt dat deze principes hun oorsprong hebben in het Europese Verlichtingsdenken van de 18e eeuw.

Aanwezigheid

Recensie

Een informatieve en onderhoudende verhandeling van antropoloog David Graeber over de onderbelichte rol van de piraterij in de geschiedenis van het ontstaan van democratische bestuursvormen. De Verlichting begon niet in Europa, maar bij een bende zeerovers op Madagaskar, stelt Graeber. Terwijl men in de Franse salons slechts sprak over vrijheid, gelijkheid en broederschap, brachten deze piraten levendige experimenten met zelfbestuur in de praktijk. Graeber wekt vergeten gemeenschappen tot leven, onthult de niet-Europese oorsprong van wat wij als klassiek 'westers' denken beschouwen en bewijst dat piraten er - verborgen onder de mythologie van geweld en wetteloosheid - heldere democratische principes op na hielden.'Piratenverlichting' is intelligent en geëngageerd geschreven, en zal voornamelijk geoefende lezers aanspreken. Met een voorwoord van Joris Luyendijk.David Graeber (New York, 1961 - Venetië, 2020) was een wereldberoemde Amerikaanse schrijver, academisch docent, antropoloog en vakbondsbestuurder. Zijn werk werd in meer dan vijftien landen uitgegeven.

Specificaties

Nederlands | 9789493213395 | 208 pagina's

Titel Piratenverlichting : zeerovers, zelfbestuur en de verborgen oorsprong van de Verlichting
Auteur David Graeber
Secundaire auteur Rogier van Kappel ; Joris Luyendijk
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Maven Publishing, [2023]
Overige gegevens 208 pagina's - illustratie - 20 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789493213395
PPN 437442705
Rubriekscode 926.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Zeeroverij; Madagaskar; 17e eeuw ; Verlichting (tijdperk) ; Democratie
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Piraterij