Tegen dekolonisatie
Boek

Tegen dekolonisatie een pleidooi voor Afrika's eigen competentie (2023)/ Olúfemi Táíwò, vertaald [uit het Engels] door Theo Schoemaker

Pleidooi van de Nigeriaanse filosoof en docent (1956) tegen het gebruik van de term dekolonisatie, als zijnde een onderdrukking van Afrikaans gedachtegoed en ontkenning van de Afrikaanse soevereiniteit.

Aanwezigheid

Recensie

Een scherpe analyse over de betekenis van het woord 'dekolonisatie'. Waar het woord oorspronkelijk het ontsnappen aan westerse politiek en economische controle behelsde, wordt het volgens de auteur tegenwoordig vaak gebruikt om iemands eigen 'morele zuiverheid' of 'authenticiteit' mee aan te duiden, waarmee het Afrikaans gedachtegoed onderdrukt en Afrikaanse soevereiniteit ontkent. De auteur keert zich tegen de toepassing van de term en stelt dat de 'dekolonisatie-industrie' haar eigen doel ondermijnt: de 'dekoloniseerders' zouden de huidige Afrikaanse denkers negeren en infantiliseren. Intelligent, gedreven en grondig geschreven. Uitsluitend geschikt voor geoefende lezers. Olúf£mi Táíwò (Ibadan, 1956) is een Amerikaans-Nigeriaanse academisch docent en filosoof. Hij schreef een klein aantal boeken. Zijn werk werd in meerdere landen uitgegeven.

Specificaties

Nederlands | 9789044652789 | 315 pagina's

Titel Tegen dekolonisatie : een pleidooi voor Afrika's eigen competentie
Auteur Olúfemi Táíwò
Secundaire auteur Theo Schoemaker
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Prometheus, 2023
Overige gegevens 315 pagina's - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Vertaling van: Against decolonisation. - (c)2023
ISBN 9789044652789
PPN 437835766
Rubriekscode Afrika 944.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Dekolonisatie; Afrika; Kritiek ; Politieke filosofie ; Cultuurfilosofie
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Dekolonisatie