De magie van genezing
Boek

De magie van genezing radicale ideeen uit de geschiedenis van de psychiatrie (2023)/ Willem van der Does

Portretten van veertien pioniers uit de geschiedenis van de psychiatrie, die met hun radicale ideeën over onder meer elektroshocks, psychoanalyse en prozac grote veranderingen teweegbrachten in hun vakgebied. Met foto's en illustraties.

Aanwezigheid

Recensie

Een populairwetenschappelijke verhandeling over veertien pioniers uit de geschiedenis van de psychiatrie. De geschiedenis van de psychatrie bevat zowel triomfen als horrorverhalen; niemand zou vandaag de dag behandeld willen worden als de psychiatrische patiënt van een halve eeuw of langer geleden. Willem van der Does beschrijft veertien pioniers met radicale ideeën die tot groot enthousiasme leidden: van hypnose tot het placebo-effect en van lobotomie tot het gebruik van psychedelica, prozac en elektroshocks. Historische hypes en ontsporingen tonen hoeveel vooruitgang is geboekt, maar ook hoe moeizaam die verloopt. Wat is er geleerd van de ongelukken onderweg, en welke weg is er nog te gaan? ' De magie van genezing' is verdiepend, maar ook onderhoudend geschreven. Voor de meer geoefende lezer. Met enkele foto's en illustraties in zwart-wit. Willem van der Does (1960) is hoogleraar Klinische Psychologie in Leiden en directeur volwassenenzorg van het Leids Universitair Behandel-- en Expertise Centrum. Hij schreef enkele boeken.

Specificaties

Nederlands | 9789021341392 | 239 pagina's

Titel De magie van genezing : radicale ideeen uit de geschiedenis van de psychiatrie
Auteur Willem van der Does
Type materiaal Boek
Uitgave [Utrecht] : Alfabet Uitgevers, 2023
Overige gegevens 239 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789021341392
PPN 43759856X
Rubriekscode 606.24
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Psychiatrie; Geschiedenis ; Mesmer, F.A. ; Charcot, Jean-Martin ; Rorschach, Hermann ; Freud, Sigmund ; Moniz, Egas ; Cerletti, Ugo ; Fromm-Reichmann, Frieda ; Leary, Timothy ; Basaglia, Franco ; Rosenhan, David L. ; Spitzer, Robert L. ; Shapiro, Francine ; Kramer, Peter
PIM Rubriek Lichaam en Gezondheid
PIM Trefwoord Psychiatrie