Normaal zijn is gevaarlijk
Boek

Normaal zijn is gevaarlijk ([2023])/ Rosa Montero, vertaald uit het Spaans door Hendrik Hutter

Een Spaanse schrijfster reflecteert op haar kunstenaarschap, sensitiviteit en gekte. Van haar stalker ontvangt ze een afscheidsbrief waarin die haar broer aan de schrijfster 'cadeau doet'. Ze gaat uiteindelijk op reis om hem te leren kennen. Met zwart-witfoto's.

Aanwezigheid

Recensie

Een autobiografische roman over kunst, gekte en identiteit. De auteur beschrijft haar ervaringen met heftige paniekaanvallen en wat zij te weten is gekomen over gekte. Ze ontdekte dat er een verband bestaat tussen creativiteit en hoogsensitiviteit, paranoia en schizofrenie. Ze reflecteert op hoe deze problematiek voor vrouwen nog lastiger is omdat zij ook tegen seksisme en repressieve man-vrouwverhoudingen moeten vechten(. Ook beschrijft ze hoe ze jarenlang werd gestalkt door een vrouw die zich voor haar uitgaf. Deze vrouw belandde in een psychiatrische inrichting. Wanneer Montero in Madrid wordt opgezocht door de broer van de vrouw, ontvangt ze van hem een afscheidsbrief waarin de inmiddels gestorven vrouw schrijft dat zij haar broer aan Montero cadeau wil doen. Montero gaat uiteindelijk op reis om de broer beter te leren kennen. Op heldere toon geschreven. Voor de meer literaire lezer. Met zwart-witfoto's. Rosa Montero (Madrid, 1951) is een Spaanse schrijver en journalist. Ze schreef meerdere boeken. Haar werk werd in meerdere landen uitgegeven.

Specificaties

Nederlands | 9789028452725 | 317 pagina's

Titel Normaal zijn is gevaarlijk
Auteur Rosa Montero
Secundaire auteur Hendrik Hutter
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Wereldbibliotheek, [2023]
Overige gegevens 317 pagina's - illustraties - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: El peligro de estar cuerda. - Barcelona : Editorial Seix Barral, (c)2022
ISBN 9789028452725
PPN 437450228
Genre psychologische roman
Thematrefwoord Krankzinnigheid
Taal Nederlands