De geheime tuin
Boek

De geheime tuin (2022)/ Frances Hodgson Burnett, vertaald [uit het Engels] door Imme Dros

Mary komt als wees terecht in een groot landhuis. Ze ontdekt daar een ommuurde tuin waar ze niet in kan. Ook in het huis ontdekt ze mysterieuze dingen. Ze hoort steeds een kind huilen. Vanaf ca. 10 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Als de ouders van de 10-jarige Mary Lennox zijn overleden in India (begin 19e eeuw), wordt zij naar een oom in Engeland gestuurd. Daar komt zij in een enorm landhuis waar zij door personeel verzorgd wordt. Zij gedraagt zich als een onuitstaanbaar kind, maar daar komt redelijk snel verandering in als zij met een kamermeisje meer contact krijgt. Het huis blijkt geheimen te bevatten, net zoals de tuin (sinds de dood tien jaar geleden van haar tante is een deel afgesloten). Voor de in 2019 opnieuw vertaalde klassieker heeft Imme Dros zich gebaseerd op de eerste druk van het boek. Het boek kun je zien als een ontwikkelingsroman van Mary, maar ook van de zoon van haar oom die als een zieke vastgehouden wordt in het huis. De natuur speelt een belangrijke rol en staat vaak symbool voor het leven. De auteur weet een goede spanningsboog op te bouwen, ook al lukt dat aan het slot niet helemaal meer, waar soms iets te veel wordt uitgelegd, wat gewoon uit het verhaal al duidelijk is. Dankzij de literaire vertaling van Imme Dros kan de huidige generatie ook genieten van deze klassieker. In 2020 verfilmd. Vanaf ca. 10 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789025876470 | 225 pagina's

Titel De geheime tuin
Auteur Frances Hodgson Burnett
Secundaire auteur Imme Dros ; Linde Faas
Type materiaal Boek
Editie Achtste druk;
Uitgave Amsterdam : Leopold, 2022
Overige gegevens 225 pagina's - zwart-wit illustraties - 23 cm
Annotatie Omslag en illustraties: Linde Faas - 1e druk van deze Nederlandse uitgave: 2019. - Oorspronkelijke Nederlandse uitgave, vertaald door G.W. Elberts: Leiden : Sijthoff, 1912 - Vertaling van: The secret garden. - Londen : Heinemann, 1911
ISBN 9789025876470
PPN 438085841
Genre historische roman
Thematrefwoord Weeskinderen ; Natuur ; Geheimen
Taal Nederlands