De zoutwegen
Boek

De zoutwegen hoe vis de Europese cultuur veranderde ([2023])/ John Goodlad, redactie en productie: Vitataal ; vertaling [uit het Engels]: Debby Nieberg/Vitataal

Overzicht van de culturele en economische geschiedenis van de zoutvisindustrie in Europa, van de invloed van de vishandel op kunstenaars tot hedendaagse thema's als duurzaamheid en klimaatverandering.

Aanwezigheid

  • Uitgeleend tot: 16/11/2024
    Literatuur en Cultuur – 1e verd. GESCHIEDENIS 904.9 GOOD

Recensie

Een boek over de culturele en economische geschiedenis van de zoutvisindustrie in Europa. De auteur volgt niet alleen de geschiedenis van de visserij, maar onderzoekt ook hoezeer verschillende culturen werden samengetrokken door de handel in zoute vis. Hij geeft een indruk van de invloed die de industrie had op musici, filmmakers en schrijvers, en behandelt hedendaagse thema's als duurzaamheid, klimaatverandering en voedselkeuzes. De zoutvisindustrie was meer dan tweehonderd jaar een belangrijke motor in de economie van de Shetlandeilanden, en de haring en de kabeljauw die hier vandaan kwamen waren basisvoedsel in heel Europa. In heldere stijl geschreven. Geschikt voor een brede tot geoefende lezersgroep. John Goodlad is een Shetlander die werkzaam is in de visindustrie. Hij was jarenlang de stem van de visserijsector als CEO van de Shetland Fishermen's Association. Nu adviseert hij op het gebied van vis en schaal- en schelpdieren. Zijn vorige boek, 'The Cod Hunters', stond op de shortlist voor de Mountbatten Award voor het beste maritieme boek in 2020.

Specificaties

Nederlands | 9789464710052 | 292 pagina's

Titel De zoutwegen : hoe vis de Europese cultuur veranderde
Auteur John Goodlad
Instelling /Vitataal, Feerwerd
Secundaire auteur Debby Nieberg
Type materiaal Boek
Uitgave Gorredijk : Noordboek, [2023]
Overige gegevens 292 pagina's, 12 ongenummerde pagina's platen - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Vertaling van: The salt roads. - Birlinn Publishers,(c)2022
ISBN 9789464710052
PPN 437400506
Rubriekscode 904.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Visserij; Culturele aspecten ; Visserij; Economische aspecten ; Duurzame ontwikkeling
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Visserij