Sofonisba
Boek

Sofonisba ([2023])/ redactie Menno Jonker en Nelleke de Vries, auteurs Michael Cole, Griselda Pollock, Leticia Ruiz Gómez, Søren Thorlak Madsen ; Nelleke de Vries ; vertaling Isadora Goudsblom (Engels), Joep Harmsen (Spaans), Kor de Vries (Deens)

Geschiedenis in woord en beeld van Sofonisba Anguissola (ca. 1532-1625), een van de beroemdste vrouwelijke schilders van de Italiaanse renaissance. Met kleurenafbeeldingen.

Recensie

Een boeiend kunstboek in woord en beeld over de beroemdste vrouwelijke schilder van de Italiaanse renaissance, Sofonisba Anguissola (ca. 1532-1625). Haar figuren en stofuitdrukking zijn levensecht en haar vernieuwende composities werden al in haar eigen tijd door de belangrijkste hoven van Europa bewonderd. Dit boek illustreert hoe vernieuwend ze was, hoe ze het imago van vrouwenonderwijs in Europa veranderde, en bevat essays van o.a. de feministische kunsthistoricus Griselda Pollock en de directeur van de Spaanse koninklijke verzamelingen Letitia Ruiz Gómez. Helder en met diepgang geschreven. Met name geschikt voor een geoefende lezersgroep. Ruim voorzien van kleurenafbeeldingen. Michael Cole (1969) is een Amerikaanse academisch docent en kunsthistoricus. Hij is gespecialiseerd in de Europese kunst van de Renaissance en de Barok, met name uit het 15e-, 16e- en 17e-eeuwse Italië. Hij schreef een klein aantal boeken. Deze uitgave verscheen ter gelegenheid van de tentoonstelling 'Sofonisba Anguissola. Portrettist van de renaissance' in Rijksmuseum Twenthe, Enschede.

Specificaties

Nederlands | 9789462624740 | 96 pagina's

Titel Sofonisba
Uniforme titel Sofonisba Anguissola : portrettist van de renaissance
Secundaire auteur Menno Jonker ; Michael Cole ; Isadora Goudsblom
Type materiaal Boek
Uitgave Enschede : Rijksmuseum Twenthe, [2023] - Zwolle : Waanders Uitgevers
Overige gegevens 96 pagina's - illustraties - 27 cm
Annotatie Catalogus ter gelegenheid van de tentoonstelling 'Sofonisba Anguissola : portrettist van de renaissance' in het Rijksmuseum Twenthe van 11 februari t/m 11 juni 2023 - Met literatuuropgave - Omslag en rugtitel: Sofonisba Anguissola
ISBN 9789462624740
PPN 437934667
Rubriekscode Italië 737.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Anguissola, Sofonisba; Opstellen ; Tentoonstellingscatalogi
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Anguissola