Citizen
Boek

Citizen Amerikaanse lyriek ([2023])/ Claudia Rankine, vertaald [uit het Engels] door Janneke van der Meulen ; met een voorwoord van Dean Bowen

Bundeling van essayistische en poëtische prozateksten van de Afro-Amerikaanse dichteres (1963) over hedendaags racisme. Met illustraties en foto's.

Aanwezigheid

Recensie

Een mengeling van prozagedicht en (beeld)essay waarin de Afro-Amerikaanse dichteres Claudia Rankine allerlei vormen van alledaags racisme in de westerse samenleving onderzoekt. Zwarte mensen worden nog dagelijks geconfronteerd met ongelijke raciale verhoudingen, in micro-agressies, verbaal of fysiek, tersluiks of openlijk. De auteur reflecteert op de opgehoopte stress die subtiele discriminatie veroorzaakt en toont de impact op het leven van prominente zwarte mensen zoals Serena Williams en Zinedine Zidane, maar ook die van minder bekenden. Diepgaand, talig en poëtisch geschreven. Met foto's en illustraties in kleur en zwart-wit. Met name geschikt voor een literaire lezersgroep. Claudia Rankine (Kingston, 1963) schreef behalve 'Citizen' vier andere poëzie- en essaybundels. Haar werk verscheen eerder in onder andere The Guardian, The New York Times Book Review en The Washington Post. In 2016 ontving ze een MacArthur Fellowship. Ze is voorzitter van de Academy of American Poets en hoogleraar poëzie aan Yale University.

Specificaties

Nederlands | 9789025474263 | 185 pagina's

Titel Citizen : Amerikaanse lyriek
Auteur Claudia Rankine
Secundaire auteur Janneke van der Meulen ; Dean Bowen
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Atlas Contact, [2023]
Overige gegevens 185 pagina's - illustraties - 20 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: Citizen: an American lyric. - Graywolf Press, (c)2014
ISBN 9789025474263
PPN 437450740
Rubriekscode 313.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Racisme; Opstellen
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Racisme