Lapidarium
Boek

Lapidarium het geheime leven van stenen ([2023])/ Hettie Judah, vertaald [uit het Engels] door André Haacke en Ruud van der Helm ; illustraties: Nicky Pasterfield

Cultuurhistorische essays over zestig stenen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de mensheid. Met kleurenillustraties.

Aanwezigheid

Recensie

Cultuurhistorische essays over zestig stenen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de mensheid. Waar veel materiële zaken in de loop der jaren verloren gaan, doorstaan stenen meestal de tand des tijds, en tonen ons een wereld die er niet meer is. Hettie Judah verweeft verhalen uit de menselijke geschiedenis met die van nu: van het hematiet dat werd gebruikt in de vroegste grotschilderingen tot het moldaviet dat een TikTok-sensatie werd; van het mysterie achter de beelden op Paaseiland tot het maansteen dat ons recent nog veel leerde over het onstaan van de maan. 'Lapidarium' scheert langs kunst, mythes, geologie en filosofie, en neemt de lezer mee in de wereld van de (edel)stenen. 'Lapidarium' is intelligent en verdiepend, maar ook onderhoudend geschreven. Voor de meer geoefende lezer. Met gedetailleerde kleurenillustraties van de besproken stenen. Hettie Judah is kunstcriticus voor de Britse krant The i en schrijft regelmatig voor The Guardian.

Specificaties

Nederlands | 9789029097802 | 365 pagina's

Titel Lapidarium : het geheime leven van stenen
Auteur Hettie Judah
Secundaire auteur André Haacke ; Ruud van der Helm ; Nicky Pasterfield
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Meulenhoff, [2023]
Overige gegevens 365 pagina's - illustraties - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Vertaling van: Lapidarium : the secret lives of stones. - (c)2022
ISBN 9789029097802
PPN 438459113
Rubriekscode 909
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Stenen; Cultuurgeschiedenis ; Edelstenen; Cultuurgeschiedenis
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Stenen