De reis van Syntax Bosselman
Boek

De reis van Syntax Bosselman een verhaal over de slavernij (2023)/ Arend van Dam, landkaarten binnenwerk: Jeanette Steenmeijer

Syntax vertelt over zijn leven als slaaf in Suriname. Lees ook waarom Nederland in de Gouden Eeuw meedeed met de slavernij. Michiel de Ruyter, Jan Pieterszoon Coen e.a. doen hun verhaal. Met zwart-witfoto's en -tekeningen. Vanaf ca. 10 t/m 14 jaar.

Recensie

Geschiedenisverhalen over de Nederlandse betrokkenheid bij slavenhandel. Waarom deed Nederland mee aan de slavenhandel? En hoe gaan we vandaag de dag om met dit lelijke stuk uit onze geschiedenis, dat niet meer uit te wissen valt? Arend van Dam besloot op zoek te gaan naar antwoorden op deze lastige vragen. Hij tekende historische verhalen op over slaven en slavenhandelaars, over helden en schurken. En over Syntax Bosselman, die in 1883 samen met 27 landgenoten vanuit Suriname naar Nederland werd gehaald voor de Wereldtentoonstelling. Niet als eregast, zoals beloofd, maar om hem tentoon te stellen aan het Nederlandse publiek. Deze geheel herziene editie bevat extra hoofdstukken en nieuw historisch fotomateriaal. Vlot en afwisselend verhalend en vanuit persoonlijk perspectief van de historische figuren geschreven. Met een tijdlijn, zwart-witfoto's, -tekeningen en -kaarten. Vanaf ca. 10 jaar. Arend van Dam (Maassluis, 1953) is een bekende Nederlandse kinderboekenschrijver. 'De reis van Syntax Bosselman' werd bekroond met zowel een Zilveren Griffel als de Archeon Thea Beckmanprijs.

Specificaties

Nederlands | 9789000389568 | 311 pagina's

Titel De reis van Syntax Bosselman : een verhaal over de slavernij
Auteur Arend van Dam
Secundaire auteur Jeannette Steenmeijer
Type materiaal Boek
Editie Vijfde herziene druk;
Uitgave [Amsterdam] : Van Holkema & Warendorf, 2023
Overige gegevens 311 pagina's - zwart-wit illustraties - 24 cm
Annotatie Colofon vermeldt voornaam van illustrator foutief het moet Jeannette Steenmeijer zijn - 1e druk met illustraties van Alex de Wolf : Houten : Van Holkema & Warendorf, (c)2018 - Met literatuuropgave
ISBN 9789000389568
PPN 438457935
Rubriekscode 904.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Slavernij; Nederland; 19e eeuw ; Slavenhandel; Nederland; 19e eeuw ; Wereldtentoonstelling (Amsterdam, 1883)
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Slavernij