De eerste trein naar Berlijn
Boek

De eerste trein naar Berlijn roman (2023)/ Gabriele Tergit, vertaald [uit het Duits] door Jan Bert Kanon

Een Amerikaanse journaliste bezoekt met haar oom Duitsland en raakt verstrikt in de verwarring van het naoorlogse leven.

Aanwezigheid

Recensie

Een satirische naoorlogse novelle (135 p.) van Gabriele Tergit over de geestelijke en de politieke toestand waarin de Duitsers zich na de Tweede Wereldoorlog bevonden. De lezer volgt de jonge, naïeve Amerikaanse journaliste Maud die samen met haar oom Duitsland bezoekt, alwaar ze verstrikt raakt in de verwarring van het naoorlogse leven. Ze ontmoet Russen en Engelsen, observeert haar Amerikaanse collega's en Duitsers van verschillende politieke signatuur, en schetst de pogingen van geallieerden uit Oost en West om een Duitse maatschappij op te bouwen die overeenstemt met hun eigen ideeën. Talig en met gevoel voor ironie geschreven, grotendeels in dialoogvorm. Voornamelijk geschikt voor literaire lezers. Gabriele Tergit (1894-1982) werd geboren in een welgesteld Berlijns-Joods milieu. Ze studeerde geschiedenis en filosofie, waarna ze zich richtte op de journalistiek. In de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog week ze uit naar Palestina en later naar Londen. Ze schreef meerdere romans.

Specificaties

Nederlands | 9789083310411 | 135 pagina's

Titel De eerste trein naar Berlijn : roman
Auteur Gabriele Tergit
Secundaire auteur Jan Bert Kanon
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : Uitgeverij Van Maaskant Haun, 2023
Overige gegevens 135 pagina's - 21 cm
Annotatie Vertaling van: Der erste Zug nach Berlin. - Frankfurt am Main : Schöffling & Co. Verlagsbuchhandlung GmbH, (c)2023
ISBN 9789083310411
PPN 438060393
Genre sociale roman - historische roman
Thematrefwoord Journalistes ; Wereldoorlog II ; Wederopbouw ; Maatschappijkritiek ; Duitsland; Jaren veertig
Taal Nederlands