De ontdekking van Insulinde
Boek

De ontdekking van Insulinde op reis in Nederlands-Indië in de negentiende eeuw (2023)/ Rick Honings

Historisch onderzoek naar reisverslagen van Nederlanders over Indië, uit de vroege negentiende eeuw. Met aandacht voor de weerslag van koloniale stereotypen die in deze tijd ontstonden. Met illustraties en foto's.

Aanwezigheid

Recensie

Een historisch onderzoek naar reisverslagen van Nederlanders over Indië, uit de vroege negentiende eeuw. Het boek gebruikt verslagen van natuuronderzoekers, zendelingen, taalgeleerden, maar ook toeristen en gelukszoekers om het toenmalige beeld van Nederlanders over Indië te duiden. Aan bod komt onder andere welke onbekende planten, dieren en mensen zij tegenkwamen. Aan de hand van de reisverslagen wordt ook onderzocht hoe koloniale stereotypen zijn ontstaan die tot op heden invloed uitoefenen. Inzichtelijk en met diepgang geschreven. Met kaarten, portretten, illustraties en foto's in zwart-wit en kleur. Geschikt voor de meer geoefende lezer. Rick Honings (1984) is neerlandicus en Scaliger-hoogleraar aan de Unversiteit Leiden. Zijn onderzoek richt zich vooral op negentiende-eeuwse en koloniale literatuur. Hij schreef onder andere samen met Peter van Zonneveld een bekroonde biografie van de dichter Willem Bilderdijk: 'De gefnuikte arend' (2013).

Specificaties

Nederlands | 9789044645408 | 555 pagina's

Titel De ontdekking van Insulinde : op reis in Nederlands-Indië in de negentiende eeuw
Auteur Rick Honings
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Prometheus, 2023
Overige gegevens 555 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789044645408
PPN 439172764
Rubriekscode Indonesië 944.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Reizen; Nederlands Oost-Indië ; Nederlands Oost-Indië; Beeldvorming; Reisbeschrijvingen ; Reizen; Nederlands Oost-Indië; 19e eeuw ; Nederlands Oost-Indië; Beeldvorming; Reisbeschrijvingen; 19e eeuw
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Nederlands Oost-Indië