Meer dan muze
Boek

Meer dan muze De Kunstmeisjes over vrouwen in de kunst ([2023])/ Mirjam Kooiman, Nathalie Maciesza & Renee Schuiten-Kniepstra

Bespreking van het leven en werk van vrouwelijke kunstenaars, met aandacht voor hun muzen, de barrières die ze moesten slechten en de invloed van vrouwelijke mecenassen. Met afbeeldingen in kleur en zwart-wit.

Aanwezigheid

Recensie

Een boek van de Kunstmeisjes over het leven en werk van tientallen vrouwen die de hedendaagse kunstwereld hebben opgeschud en verrijkt. Vrouwelijke kunstenaars worden nu meer dan ooit gevierd met internationale tentoonstellingen, podcasts en kunstboeken. Dat werd tijd, stellen de Kunstmeisjes, want veel te lang zijn zij over het hoofd gezien, buiten selecties gevallen of simpelweg in de vergetelheid geraakt. Aan bod komen bekende en minder bekende vrouwelijke makers zoals Tracey Emin, Katsushika Oi en Frida Kahlo. Ook beschrijven de auteurs hun verrassende muzen, de manoeuvres die ze soms moesten uithalen om maatschappelijke barrières te omzeilen en de invloed van vrouwelijke mecenassen. Vlot, verhalend en informatief geschreven. Voor een brede tot geoefende groep lezers en kunstliefhebbers. Met afbeeldingen in kleur en zwart-wit. De Kunstmeisjes is opgericht door kunsthistorici Mirjam Kooiman (1990), Nathalie Maciesza (1989) en Renee Schuiten-Kniepstra (1989). Sinds 2016 gidsen ze de lezers van hun blog door de Nederlandse en Belgische kunstwereld.

Specificaties

Nederlands | 9789029094566 | 269 pagina's

Titel Meer dan muze : De Kunstmeisjes over vrouwen in de kunst
Auteur Mirjam Kooiman
Secundaire auteur Nathalie Maciesza ; Renee Schuiten-Kniepstra
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Meulenhoff, [2023]
Overige gegevens 269 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789029094566
PPN 438459199
Rubriekscode 701.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Kunstenaressen; Geschiedenis
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Kunstenaressen