De ontspoorde zegewagen
Boek

De ontspoorde zegewagen (2022)/ Henk Romijn Meijer

Deze deels autobiografische eerste roman, die in 1958 geweigerd werd door de uitgevers Meulenhoff en Daamen waarna het typoscript in de la verdween, beschrijft het leven van zijn alter ego Hans Pronk. Deze uitgave bevat fragmenten uit Romijn Meijers dagboek uit de tijd waarin de roman tot stand kwamAutobiografische roman, gebaseerd op het leven van de auteur.

Aanwezigheid

Recensie

Deze deels autobiografische roman is gebaseerd op het leven van de auteur in het jaar waarin hij de Reina Prinsen Geerligs prijs ontvangt (1954) voor zijn eerste verhalenbundel 'Consternatie'. Zijn alter ego Hans Pronk woont op een zolderkamer in Amsterdam. De hospita, Juffrouw Helenius, is geïnspireerd op zijn werkelijke hospita, zijn tante Ali Romijn. Het verhaal is een weergave van het kamer- en studentenleven in de jaren '50 van de 20e eeuw met alle ruzies en intriges en met alle onzekerheden van de hoofdpersoon. In de romanfiguren zijn o.a. Gerard Reve, Han en Lousje Voskuil, en zijn vriend Lou van Oyen te herkennen. De kracht van de schrijver ligt vooral in de gevoerde gesprekken en het direct aansprekende realistische taalgebruik. De auteur schreef dit romandebuut in Australië waar hij als docent werkzaam was. Het manuscript werd in 1958 door twee uitgevers geweigerd. Henk Romijn Meijer (1929-2008) studeerde Engels aan de Universiteit van Amsterdam, hij schreef gedichten, essays, novellen en romans. In 2004 ontving hij de Max Pam Award.

Specificaties

Nederlands | 9789492432216 | 213 pagina's

Titel De ontspoorde zegewagen
Auteur Henk Romijn Meijer
Secundaire auteur Gerben Wynia
Afbeeldingen
Type materiaal Boek
Uitgave Nijmegen : Uitgeverij Flanor, 2022
Overige gegevens 213 pagina's - foto - 24 cm
Annotatie Nawoord: Gerben Wynia, Hengelo. - Achterin fragment uit het dagboek van Henk Romijn Meijer - Deel honderdvijftien van de Flanorreeks werd vervaardigd voor de leden van de kring van literatuurliefhebbers 'Flanor' en voor enkele belangstellende buitenstaanders. De eerste dertig exemplaren van de eerste druk werden met de hand genummerd - Met literatuuropgave
ISBN 9789492432216
PPN 436823667
Taal Nederlands

Relaties/Serie

Flanorreeks
Boek

Flanorreeks (1987-...)

vol. 115
Uitgeleend