De achterstraten
Boek

De achterstraten een roman uit Xinjiang (2023)/ Perhat Tursun, vertaald uit het Engels door Irwan Droog ; met een inleiding van Darren Byler

Een nacht door de achterstraten van Ürümqi. De zoektocht van een Oeigoerse man (23) in Xinjiangs hoofdstad naar eeb kamer, een slaapplaats, de redenen voor de onderdrukking van zijn volk.

Aanwezigheid

Recensie

Het lot van de Oeigoerse auteur Tursun (1969) die in 2019 verdween. Van de Oeigoeren die en masse worden onderdrukt. Van de hoofdpersoon, een naamloze 23-jarige Oeigoerse man die opgroeide in een Oeigoers dorpje en na 5 jaar studie in Peking werk vindt in Xinjiangs hoofdstad Ürümqi. Onder zijn niveau. Tegen een te laag salaris. Zonder huisvesting. Tursun beschrijft zijn zoektocht. Naar zijn plaats in de maatschappij. Naar de redenen voor de dagelijkse discriminatie. Van hem. Van zijn volk. Naar de betekenis, de realiteit van gebeurtenissen in zijn leven (de vrijpartij met zijn buurmeisje, de nachtelijke begrafenis toen hij 11 was). Naar de betekenis van cijfers. Naar de zin van het leven. Eén nacht door de achterstraten van Ürümqi. Op zoek naar een kamer, een slaapplaats. Het nummer dat hij zoekt blijkt te bestaan. Het is een psychiatrisch ziekenhuis. Een schrijnend, vaak surrealistisch, troosteloos beeld waar de Oeigoeren zich en masse in herkennen. Ingeleid en geannoteerd door de Amerikaanse antropoloog en vriend van de auteur Darren Byler. Fantastische vertaling. Hartverscheurend. Geen makkelijk boek, heel belangrijk. Erudiet. Stijl vlot maar door associatieve, surrealistische, symbolische beelden/filosofische invloeden lastig.

Specificaties

Nederlands | 9789083344119 | 192 pagina's

Titel De achterstraten : een roman uit Xinjiang
Auteur Perhat Tursun
Secundaire auteur Irwan Droog ; Darren Byler
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Jurgen Maas, 2023
Overige gegevens 192 pagina's - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: The backstreets. - Columbia University Press, (c)2022
ISBN 9789083344119
PPN 438998553
Genre sociale roman
Thematrefwoord Discriminatie ; Racisme ; Xianyang ; Oeigoeren
Taal Nederlands