Elementaire deeltjes
Boek

Elementaire deeltjes roman (augustus 2023)/ Michel Houellebecq, vertaald uit het Frans door Martin de Haan

Zedenschets van de tweede helft van de 20e eeuw aan de hand van de levensgeschiedenis van twee halfbroers, de een een vergeestelijkt wetenschapper, de ander een jachtige erotomaan.

Aanwezigheid

Recensie

De commotie in Frankrijk rond deze ideeënroman deed zich hier wat minder voor, de kwalificaties 'reactionair' en 'racistisch' duiden toch op een onwaardige miskenning van schrijver (1958) en boek, maar onderstrepen wel dat de erin geopperde stellingen geen passieve recreatie gedogen. Aan de hand van de levensgeschiedenis van twee halfbroers, de een letterlijk en figuurlijk een droogkloterige moleculair bioloog, de ander een getraumatiseerd erotomaan, ontstaat een zedenschets die de overgang beredeneert van de christelijke en vervolgens materialistisch libertaire mens naar een zichzelf klonend menstype. Een cultuurpessimistisch tableau, waarin het mensdom is gefragmenteerd tot hedonistische solisten. Dat dan, volgens de epiloog, in de 21e eeuw een nieuwe mens zich meldt, is een weldadige heilsbelofte of een nachtmerrie optima forma. Het huidige spoor loopt dood, zoveel is zeker. Een indrukwekkende roman. Vrij kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789029550635 | 352 pagina's

Titel Elementaire deeltjes : roman
Auteur Michel Houellebecq
Secundaire auteur Martin de Haan
Type materiaal Boek
Editie Zesendertigste, gewijzigde druk;
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij De Arbeiderspers, augustus 2023
Overige gegevens 352 pagina's - 23 cm
Annotatie Oorspronkelijke Nederlandse uitgave: 1999 - Vertaling van: Les particules élémentaires. - Paris : Flammarion, 1998
ISBN 9789029550635
PPN 438474759
Thematrefwoord Cultuurkritiek
Taal Nederlands