Kwab
Boek

Kwab wat ons onderscheidt van dieren ([2023])/ Marte Roa Syvertsen, vertaling [uit het Noors]: Rymke Zijlstra

Onderzoek vanuit neurowetenschappelijk perspectief naar wat de mens menselijk maakt, waarbij de auteur ingaat op de ontwikkeling en de werking van de frontaalkwab; het deel van de hersenen dat uniek is voor de menselijke soort.

Aanwezigheid

Recensie

Een leerzame en onderhoudende verhandeling over de frontaalkwab, het deel van het menselijk brein dat ons menselijk maakt. Wat maakt ons menselijk? Het antwoord op deze vraag ligt verborgen in ons brein, stelt neuroloog Marte Roa Syvertsen. De meeste van onze gedragingen en eigenschappen kunnen we verklaren door naar het voorste stukje van de hersenen te kijken: de frontaalkwab. Hier worden de meest geavanceerde functies van de hersenen uitgevoerd - functies die de mens in staat stellen zijn gedrag en handelingen aan te passen om een doel te bereiken. Dat maakt de mens anders dan alle andere soorten op de planeet en stelt ons in staat tot genezing en vernietiging, tot het creëren van onvoorstelbare problemen én tot de oplossing daarvan. Helder en verdiepend geschreven. Met een enkele afbeelding in zwart-wit. Geschikt voor de meer geoefende lezer. Marte Roa Syvertsen is arts en gepromoveerd in de neurowetenschappen. Ze leidt een netwerk van Noorse epilepsiewetenschappers en kreeg in 2020 een prestigieuze prijs voor getalenteerde jonge neurologen.

Specificaties

Nederlands | 9789464710656 | 190 pagina's

Titel Kwab : wat ons onderscheidt van dieren
Auteur Marte Roa Syvertsen
Secundaire auteur Rymke Zijlstra
Type materiaal Boek
Uitgave Gorredijk : Noordboek, [2023]
Overige gegevens 190 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: Menneskehjernen : farlig og fantastisk. - Strawberry Publishing, (c)2021
ISBN 9789464710656
PPN 438367081
Rubriekscode 600.52
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Hersenen ; Neurowetenschappen
PIM Rubriek Lichaam en Gezondheid
PIM Trefwoord Hersenen