Moord ende doodslag
Boek

Moord ende doodslag geruchtmakende zaken en geschiedvervalsing in de Middeleeuwen ([2023])/ Kees Nieuwenhuijsen

Reconstructie van veertig geruchtmakende zaken uit de Nederlandse middeleeuwen, waarbij de auteur feit van fictie scheidt en onderzoekt in hoeverre er sprake is van geschiedvervalsing in de middeleeuwse geschriften over de besproken zaken. Met zwart-witfoto's, -kaarten en -illustraties.

Aanwezigheid

Recensie

Een verhandeling over geruchtmakende moordzaken en geschiedvervalsing in de Middeleeuwen. De middeleeuwse kronieken staan vol met fantastische beschrijvingen over hoe koningen, bisschoppen en graven aan hun eind kwamen. Veelal stierven ze een gewelddadige dood door toedoen van iemand anders. Maar wat is feit en wat is fictie? Kees Nieuwenhuijsen reconstrueert bijna veertig zaken uit de middeleeuwse geschiedenis van Nederland. Hij gaat terug naar de originele geschriften en vergelijkt deze met latere verslaggeving, historische feiten en andere bronne. Hij beoordeelt of er sprake is van geschiedvervalsing, en in hoeverre die vervalsing bewust is gefabriceerd. In verhalende stijl en met een scherp oog voor historisch detail geschreven. Met kaarten, foto's en historische illustraties in zwart-wit. Voor de meer geoefende lezer met interesse in geschiedenis en true crime. Dr. Kees Nieuwenhuijsen (1954) studeerde biologie in Utrecht en Rotterdam. Hij is deskundige op het gebied van de Middeleeuwen en een enthousiast re-enactor. Hij schreef enkele boeken.

Specificaties

Nederlands | 9789401919838 | 288 pagina's

Titel Moord ende doodslag : geruchtmakende zaken en geschiedvervalsing in de Middeleeuwen
Auteur Kees Nieuwenhuijsen
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Uitgeverij Omniboek, [2023]
Overige gegevens 288 pagina's, 16 ongenummerde pagina's platen - illustraties, kaarten - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789401919838
PPN 439164877
Rubriekscode 396.63
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Moorden; Nederland; Middeleeuwen ; Geschiedvervalsing; Nederland; Middeleeuwen ; Geschiedschrijving; Nederland; Middeleeuwen
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Moorden