't Hooge Nest
Boek

't Hooge Nest (november 2022)/ Roxane van Iperen

Twee joodse zusjes duiken onder in villa 't Hooge Nest in het Gooi en ondernemen van daaruit actie tegen de Duitse bezetter.

Recensie

Van Iperen woont met haar familie in villa 't Hooge Nest in 't Gooi. Ze ontdekte dat haar woonhuis tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gefunctioneerd als een onderduikvilla, van waaruit twee joodse zusjes daadwerkelijk actie ondernamen tegen de bezetter en dat pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. 't Hooge Nest werd daardoor een symbool van verzet. Van Iperen beschrijft het waargebeurde verhaal van de twee zussen Brilleslijper en hun familieleden en zij doet dat zodanig dat de lezer zeer indringend verslag wordt gedaan van hoe de bezetter de Endlösung in Nederland implementeerde. 't Hooge Nest groeide uit tot een van de grootste onderduikadressen van Nederland en laat goed zien dat ook joden zich daadwerkelijk hebben verzet. Uiteindelijk werden ook zij verraden en door de jodenjagers van de Colonne Henneicke aan de Duitsers overgedragen. Met het allerlaatste transport uit Westerbork werden ze naar Auschwitz getransporteerd. Het boek is voorzien van een overzicht van personen en bronnen.

Specificaties

Nederlands | 9789048861088 | 382 pagina's

Titel 't Hooge Nest
Auteur Roxane van Iperen
Type materiaal Boek
Editie Tweeëndertigste druk;
Uitgave Amsterdam : Lebowski Publishers, november 2022
Overige gegevens 382 pagina's - 22 cm
Annotatie 1e druk: november 2018 - Met literatuuropgave
ISBN 9789048861088
PPN 43735668X
Rubriekscode 935.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Jodenvervolging; Nederland; Wereldoorlog II; Verhalen ; Verzet; Nederland; Wereldoorlog II; Verhalen ; Onderduikers; Nederland; Wereldoorlog II; Verhalen
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Jodenvervolging