Let op | maandag 20 mei 2024 (2e Pinksterdag) zijn alle Rozet locaties gesloten
De tovervinger
Boek

De tovervinger (2023)/ Roald Dahl, tekeningen van Quentin Blake ; vertaald [uit het Engels] door Harriët Freezer

Flip (8), Willem (11) en hun ouders willen altijd op eenden jagen. Hun 8-jarige buurmeisje (ik-persoon) vindt dat vreselijk. Ze besluit de familie Kreitjes een lesje te leren. Daarbij komt haar tovervinger goed van pas. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Recensie

De familie Kreitjes (vader, moeder en twee kinderen) heeft één passie: jagen, met name jagen op eenden. Het naamloze 8-jarige buurmeisje ergert zich aan deze nodeloze jacht, en in zulke situaties gebruikt ze haar tovervinger. De familie Kreitjes neemt daardoor de vorm aan van eenden met vleugels en al. De vier bedreigde eenden nemen intussen de regie over in huize Kreitjes. Als de rollen omgedraaid zijn en de eenden de familie met een geweer bedreigen, worden de Kreitjes met de realiteit geconfronteerd. Kort verhaal met relatief weinig tekst, waarbij ernst, humor en fantasie vlekkeloos in elkaar overvloeien. De illustraties in de bekende krasserige stijl van Quentin Blake spelen in dit boek een meer dan grote rol. Enorm geestig en treffend. Hoewel dit verhaal niet tot het allerbeste van de meesterverteller gerekend moet worden, is het nog altijd zeer de moeite waard. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789026167348 | 62 pagina's

Titel De tovervinger
Auteur Roald Dahl
Secundaire auteur Quentin Blake ; Harriët Freezer
Type materiaal Boek
Editie Vierenveertigste druk;
Uitgave Utrecht : Uitgeverij De Fontein Jeugd, 2023
Overige gegevens 62 pagina's - zwart-wit illustraties - 24 cm
Annotatie 1e druk Nederlandse uitgave: De Bilt : Fontein, 1975 - Vertaling van: The magic finger. - London : Viking, 1995. - Oorspronkelijke uitgave: London : Allen & Unwin, 1966
ISBN 9789026167348
PPN 43843112X
Genre sprookjes
Thematrefwoord Toveren ; Jacht
Taal Nederlands