Het probleem Bill Gates
Boek

Het probleem Bill Gates de mythe van de goede miljardair ([2023])/ Tim Schwab, vertaald [uit het Engels] door Ed van Eeden en Wybrand Scheffer

Kritische, journalistieke beschouwing van de filantropie van de Amerikaanse ondernemer Bill Gates (1955), die met zijn liefdadigheidsorganisatie invloed uitoefent op overheidsbeleid, wetenschappelijk onderzoek en media.

Aanwezigheid

Recensie

Een kloek (364 p.) journalistiek, maatschappijkritisch boek over de filantropie van de Amerikaanse ondernemer Bill Gates (1955), rijkdom, macht en politieke invloed. De auteur stelt dat Gates, ondanks zijn bewonderde status, een dominerende figuur is in de gebieden waarin hij actief is. Het boek onthult hoe de Bill & Melinda Gates Foundation, 's werelds machtigste liefdadigheidsorganisatie, met miljarden dollars invloed heeft gekocht op overheidsbeleid, wetenschappelijk onderzoek en media. Het stelt onder meer dat Gates' dogmatische geloof in marktwerking en intellectueel eigendom heeft bijgedragen aan het weren van covidvaccins uit armere landen. De auteur belicht dat filantropie van miljardairs een instrument van macht en controle is dat zich schuilhoudt achter een sluier van naastenliefde. Op heldere toon en pakkend geschreven. Geschikt voor een brede tot geoefende lezersgroep. Tim Schwab is onderzoeksjournalist. Zijn artikelen over de Gates Foundation verschenen onder meer in The Nation en Columbia Journalism Review. 'Het probleem Bill Gates' is zijn eerste boek.

Specificaties

Nederlands | 9789045048741 | 364 pagina's

Titel Het probleem Bill Gates : de mythe van de goede miljardair
Auteur Tim Schwab
Secundaire auteur Ed van Eeden ; Wybrand Scheffer
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Atlas Contact, [2023]
Overige gegevens 364 pagina's - 23 cm
Annotatie Vertaling van: The Bill Gates problem. - New York : Metropolitan Books, (c)2023
ISBN 9789045048741
PPN 439065984
Rubriekscode Verenigde Staten 947.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Gates, Bill ; Liefdadigheid ; Maatschappijkritiek
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Gates