Let op | maandag 20 mei 2024 (2e Pinksterdag) zijn alle Rozet locaties gesloten
De bibliothecaresse van Auschwitz
Boek

De bibliothecaresse van Auschwitz ([2024])/ Salva Rubio, Loreto Aroca, vertaald [uit het Spaans] door Joke Mayer

Een 14-jarig meisje verbergt in Auschwitz met gevaar voor eigen leven de acht boeken die als illegale bibliotheek fungeren in het schooltje van het concentratiekamp. Graphic novel. Vanaf ca. 13 jaar.

Aanwezigheid

  • In bestelling

Recensie

Dita Kraus kwam in 1944 op 14-jarige leeftijd in Auschwitz terecht. In haar barak richtte Fredy Hirsch een schooltje op. Boeken waren verboden door de nazi's, er mocht alleen gespeeld worden. De acht boeken waaruit de bibliotheek van het schooltje bestond waren dus levensgevaarlijk. Dita bewaarde de boeken onder haar jurk. Deze graphic novel is gebaseerd op de gelijknamige roman van Antonio Iturbe. Scenarist Salva Rubio heeft de vrijheid genomen om delen van de roman samen te vatten of te wijzigen, om het zo goed mogelijk aan te passen aan deze vorm. De illustraties van Loreto Aroca zijn prachtig weergegeven en tonen de gruwelheden. Wanneer er momenten van hoop zijn, zijn de illustraties lichter en kleurrijker, en wanneer de daden en mensen te afschuwelijk voor woorden zijn, worden de illustraties donkerder. We worden er als lezer van een afstandje wel mee geconfronteerd, maar het blijft acceptabel voor kinderen. Het geweld en de horror worden niet gebagatelliseerd, maar het wordt toegankelijk gerepresenteerd. Het is emotioneel, hoopvol, gruwelijk en krachtig. Een aanrader. Vanaf ca. 13 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789026171277 | 136 pagina's

Titel De bibliothecaresse van Auschwitz
Auteur Loreto Aroca
Secundaire auteur Salva Rubio ; Antonio Iturbe ; Joke Mayer
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Uitgeverij De Fontein Jeugd, [2024]
Overige gegevens 136 pagina's - gekleurde illustraties - 24 cm
Annotatie Gebaseerd op de roman van Antonio Iturbe - Vertaling van: La bibliothecaria de Auschwitz / Antonio Iturbe. - Barcelona : Planeta, 2021
ISBN 9789026171277
PPN 440452546
Genre stripverhaal - oorlogsroman
Taal Nederlands