Duidelijkheid
Boek

Duidelijkheid (maart 2024)/ Tom-Jan Meeus

Politiek-filosofisch essay over een verandering in politieke taal sinds de eeuwwisseling, beschouwd aan de hand van 'De heerser' van de Italiaanse politiek filosoof Niccolò Machiavelli (1469-1527) en met een analyse van het taalgebruik van PVV-politicus Geert Wilders (1963).

Aanwezigheid

Recensie

Een politiek-filosofisch essay over taal, machiavellisme en Geert Wilders. Het boek analyseert een verandering in politieke taal sinds de eeuwwisseling, geïnspireerd door Pim Fortuyn en voortgezet door Wilders. De verandering, van jargon naar duidelijkheid, heeft grote gevolgen voor de democratie, aangezien het matiging vereist maar radicalisering stimuleert en de democratische rechtsstaat en het parlement daarmee onder druk zet. Aan de hand van 'De heerser' van Machiavelli toont het boek hoe dit taalgebruik bijdraagt aan het verval van de naoorlogse politieke orde. Met diepgang geschreven. Geschikt voor een geoefende lezersgroep. Dit essay verschijnt ter gelegenheid van de Maand van de Filosofie. Tom-Jan Meeus (Made, 1961) is een journalist bij NRC. Hij was er politiek chroniqueur, columnist, correspondent in de VS en onderzoeksjournalist. Eerder leverde hij bijdragen aan onder meer Buitenhof en het Amerikaanse Politico en ontving hij de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek. Meeus werd geciteerd in onder meer The New York Times, The Economist en door de BBC en CNN.

Specificaties

Nederlands | 9789493339149 | 93 pagina's

Titel Duidelijkheid
Auteur Tom-Jan Meeus
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Amsterdam : Pluim, maart 2024
Overige gegevens 93 pagina's - 21 cm
Annotatie Uitgave ter gelegenheid van de Maand van de filosofie 2024
ISBN 9789493339149
PPN 442530145
Rubriekscode 330.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Politiek; Filosofie; Communicatie ; Politieke filosofie ; Taalgebruik; Politieke aspecten ; Taalgebruik; Filosofische aspecten
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Politieke filosofie