De vampyr en andere doden
Boek

De vampyr en andere doden ([2024])/ Polidori, Sheridan Le Fanu, Landon & Van Ede

Hertaling van drie 19e-eeuwse Engelse vampierverhalen die toonaangevend waren voor de ontwikkeling van het vampiergenre.

Recensie

Een bundel met drie 19e-eeuwse Engelse vampierverhalen. In 1815, lang voor Bram Stoker met zijn 'Dracula' kwam, schreef een jonge Engelse arts een kort verhaal over een adellijke vampier die in de Londense society rondwaart. 'Vampyr' ontketende een vampierrage en is niet meer weg te denken uit de westerse literatuur. De auteur, John William Polidori, raakte echter in de vergetelheid. In deze bundel zijn naast het titelverhaal twee andere verhalen opgenomen die in hun tijd zeer populair waren: 'De geheime geschiedenis van een Ierse gravin' van Joseph Sheridan Le Fanu en 'De bruid van Lindorf' van Letitia E. Landon. Ze weerspiegelen de tijdgeest waarin het vampiergenre groot kon worden. De verhalen zijn in meevoerende, sfeervolle en oudmodische stijl geschreven, in een soepele hertaling van Bies van Ede. Met een portret in zwart-wit. De jong gestorven John William Polidori (Londen, 1795 - Londen, 1821) was een Britse schrijver en medicus. Hij schreef een klein aantal boeken. Zijn werk wordt in meerdere landen uitgegeven.

Specificaties

Nederlands | 9789083248318 | 148 pagina's

Titel De vampyr en andere doden
Uniforme titel De vampyr De geheime geschiedenis van een Ierse gravin De bruid van Lindorf
Auteur John William Polidori
Secundaire auteur Joseph Sheridan Le Fanu ; Bies van Ede ; Letitia E. Landon
Type materiaal Boek
Uitgave Sint Pancras : Ezo Wolf, [2024]
Overige gegevens 148 pagina's - portret - 20 cm
Annotatie Bevat: De vampyr / John William Polidori - Vertaling van: The vampyre. - 1819. De geheime geschiedenis van een Ierse gravin / Joseph Sheridan Le Fanu - Vertaling van: Passage in the secret history of an Irish countess. - 1838. De bruid van Lindorf / Letitia E. Landon - Vertaling van: The bride of Lindorf. - 1836
ISBN 9789083248318
PPN 436292920
Genre griezelverhaal - verhalenbundel
Thematrefwoord Vampiers
Taal Nederlands